Autor: ITuudised.ee • 27. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spinner Programm toob kokku koolinoored ja tehnoloogiaettevõtted

Alina Varkki Spinneri esimene päev Proeksperdis.
Foto: Kuvatõmmis
Koolinoorte tööpraktika programm Spinner teeb oma esimesi iseseisvaid samme ja soovib kokku tuua ääremaade noored ja Eesti tehnoloogiaettevõtted ja startupid. Sel nädalal piloteeritakse praktilisele töökogemusele suunatud programmi koos Proeksperdi ja Narvast pärist kolme noorega.

 

Kevadel sotsiaalsete algatuste arenguprogrammi NULA inkubaatorist tuule tiibadesse saanud Spinneri programmi idee algataja Evelin Sepa sõnul napib kaasaegseid digioskusi ja kompetentse eriti just tõmbekeskustest eemal. 

"Programmi algatajatena näeme sageli oma töös, kui palju auru kulutatakse tagajärgedele selle asemel, et tegeleda põhjustega. Muutuste elluviimiseks ja proaktiivseks tegutsemiseks on vaja muuta ka õpetamise ja õppimise viise, millega Spinner just tegelebki. Ääremaalt pärit noortel jääb tihti teadlikeks karjäärivalikuteks puudu nii infot, kontakte kui eeskujusid," selgitas Sepp.

Spinneri programmi põhiväärtustena tõi Sepp välja järgmist: praktiline töökogemus tehnoloogiavaldkonnas, inspireerivad eeskujud, motiveeriv vahetu kogemine ja mõtestatud töö, uued kontaktid, mis toetavad lõimumist, põhjuse ja tagajärje seose mõistmine mis aitab karjäärivalikul ja ettevõtlikku hoiaku kujundamine.

Esimeseks pilootpiirkonnaks on valitud Ida-Virumaa, et kaasata just sealseid noori Eesti edasise e-arengu eduloosse. Spinner-programmiga soovitakse motiveerida noori õppima just tehnoloogiaga seotud aineid ja mõistma, kuidas tehnoloogia mõjutab nende elu. Sel nädalal piloteeritakse praktilisele töökogemusele suunatud programmi koos Proeksperdi ja noortega Narvast. Programmi esimesed pioneerid on Alina Varkki, Egor Laptsev ja Egor Petshorin.

"See on kindlasti ka kogukonnale tagasi andmise programm, et toetada aktiivse tehnoloogiateadliku kogukonna teket Eesti kõige tööstuskesksemas piirkonnas. Usume, et sellest võidavad kõik - nii noored, kohalikud tööandjad kui ka kohalikud inimesed laiemalt.

Programm ise on planeeritud aga üle-Eestiliseks. Selle osad toetavad kaasaegsete majandusmudelite, innovaatiliste lahenduste loomise, -tootmise ja rahvusvahelise müügioskuste tundmaõppimist jpm. Loodame, et tulevikus on meie kogemuspõhisest programmist õppida ka teistel riikidel, nii et miks mitte rakendada seda ka mujal maailmas," rõhutas Jana Pavlenkova.

Sepa sõnul on programm võimalus ka ettevõtjatele. "Tööjõupuudus tehnoloogiavaldkonnas on kõrvulukustav. On suur vahe, kas püüda seda leevendada ühe kaupa või toetada pikaajaliste, süsteemsete muutuste teket hariduses. Soovime, et ka avalik sektor ja ettevõtjad mõistaksid, et täna ei räägi me mitte lastele suunatud heategevusest, vaid nende endi ja laiematl kogu Eesti väljakutse strateegilisest lahendamisest. Koos oma koostööpartneritega soovime ühise tegutsemisega ühendada ettevõtete põhitegevuse - nende äriprotsessid, ühiskondliku panuse ja väärtustel põhinevad sõnumid. Noorte suurim mõjutaja on eeskujud, vahetu kogemine ja kontaktid.

Programm on hetkel veel aktiivses arendusfaassi ja jätkab tööd testimisega. Esimene piloot on plaanis varakevadel. Uuendusmeelseid ja sotsiaalselt vastutustundlikke koostööparntereid tegevusalade osas ei piirata. Tänaseks on ideesse uskunud Proekspert, Tieto, Mooncascade, Clanbeat, Mainor Ülemiste ja CV Keskus.

Spinneri meeskonda kuuluvad veel Anton Ossipovski, Darja Saar, Kristi Märk, Dmitri Gornakov ja Valentina Moskaljova ning mentoritena Ede Schank Tamkivi ja Marge Täks,

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755