Autor: ITuudised.ee • 29. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis testiti uudset IoT-träkkimislahendust

Foto: Green Marine
AS Green Marine ja Levikom testisid Eestis edukalt objektide asukoha jälgimiseks unikaalset ja uudset IoT-lahendust, kus sensorid suudavad töötada autonoomselt ilma välise toiteta kuni 5 aastat ning fikseerivad online-režiimis täpselt eseme asukoha nii välis- kui ka sisetingimustes. Rakendus sobib erinevate logistiliste lahenduste jaoks objektide jälgimiseks online-režiimis.

Pilootprojekti käigus paigaldati Green Marine multilift-konteineritele nende asukohta ja liikumist jälgivad  träkkimisseadmed, mis edastasid Levikomi uue põlvkonna asjade interneti võrgu NORAnet kaudu Green Marine dispetšerteenistuse monitooringuekraanile regulaarselt vajalikku infot.

Testpiirkonnaks oli valitud Tallinn ja Harjumaa ning jälgiti Tallinna Vanasadama ning Muuga sadama kaidel laevade keskkonnaalasel teenindusel liikuvaid jäätmete kogumise konteinereid.

Green Marine arendus- ja kvaliteedijuhi Tanel Ritseri sõnul on katsetatud IoT-träkkimisseadmed näidanud väga häid tulemusi. Nüüd soovivad partnerid läbi viia täiendavad testid talvistes tingimustes, et veenduda seadmete ilmastikukindluses. Konteinerite jälgimisseadmed võimaldavad kokkuvõttes operatiivsemat logistika planeerimist, mis omakorda võimaldab tõsta klientidele 24/7 pakutava teenuse kvaliteeti ja konteinerpargi ratsionaalsemat kasutamist.

“Katsetasime Prantsuse ning Šveitsi tootjate träkkimisseadmeid, asukohateenuseid ja rakendusi. Mõlemad seadmed kasutasid abistatud GPS (A-GPS) tehnoloogiat, mis võimaldab tavalise GPS seadmetega võrreldes kiiremat käivitusaega ja kus aku säästmiseks arvutatakse asukoha koordinaadid interneti pilveteenuses. Ühel seadmetest on lisaks kasutusel WiFi Sniffer tehnoloogia, mis võimaldab esemete asukoha määrata läheduses paiknevate WiFi võrkude baasil. Selline asukohamääramine toimib ka sisetingimustes, kuhu GPS-satelliitide signaalid ei ulatu. Uued autonoomsed IoT-träkkerid ja senisest kordades madalamad kulud lubavad laiendada asukohateenuseid objektidele, mille träkkimine polnud varem tehniliselt võimalik või majanduslikult otstarbekas,” selgitas Levikomi IoT ärisuuna juht Ove Tüksammel.

Testitud lahendus sobib Tüksammeli sõnul hästi erinevate logistiliste lahenduste puhul, näiteks kauba, inventari, sõidukite, tööriistade ja paljude muude objektide jälgimiseks online-režiimis.

Asjade Internet ehk IoT (Internet of Things) on võrgustik , mis identifitseerib ja kajastab füüsilise asjade maailma objektid virtuaalses maailmas ehk internetis. Levikom on esimese üle-eestilise asjade interneti võrgu NORAnet operaator, mille kaudu jõuavad ettevõtete rakendused klientideni. 

AS Tallinna Sadam tütarettevõte AS Green Marine pakub põhiliselt laevadele ja sadamaoperaatoritele keskkonnaalaseid teenuseid. Ettevõte tegeleb ka laevaperede keskkonnaalase koolitamisega, et suurendada teadlikkust jäätmete sorteerimisel ning suurendada seeläbi taaskasutusse suunatavate jäätmete osakaalu. Ettevõtte arendustegevuse tulemusega on üles ehitatud teovõimeline võimalike merereostuste lokaliseerimise- ja likvideerimisvõimekus, kus vajadusel on operatiivseks kasutuseks tänapäevased innovaatilised tehnilised ja tehnoloogilised lahendused vajalikul ajal vajalikus kohas õigeaegseks tegutsemiseks koostöös nii Tallinna Sadam vastava struktuuriga, kui ka Politsei- ja Piirivalveametiga.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755