Miks investorid on huvitatud suurelt miinuses olevatest ettevõtetest?

Suurelt miinustes olevaid ettevõtteid nagu Tesla, Uber, Netflix ja Chesapeake Energy ühendab kolm asja – võimas visioon, kiire kasv ning investorite odav raha.

Üldiselt öeldakse, et ettevõtja peab suutma näha nii pikka kui lühikest perspektiivi. Kui praegu läheb hästi, ei tähenda see, et ka tulevikus võiks käsi sama hästi käia. Samas on selge, et kui praegu tunneli lõpus valgust ei paista – mõnikord ei paista tunneli lõppu ennastki -, siis jääb aina väiksemaks ka tõenäosus, et see võiks tulevikus juhtuda.

Kui aga nii, siis kaob investoritel reeglina üsna ruttu ettevõtte vastu huvi, kuna investeeritud raha ei tule tagasi.

Eelpool mainitud reeglite järgi ei mängi näiteks Tesla, Netflixi, Uberi ning energiarevolutsiooni lubanud Chesapeake Energy. 

Väljaanne Economist kirjutab, et ajalugu vaadates on siiski ebaharilik, et suures kahjumis suurettevõtted võimsalt laienevad. Russell 1000 indeksit analüüsides selgub, et 1000st ettevõttest 25 ehk 3,3% kaotas möödunud aastal enam kui miljardi oma vabast rahavoost.

Russell 1000 indeksisse kuuluvad ka Uber, Tesla ning Netflix ning neid kõiki ühendab suur rahaline miinus. USA-s frakkimisega tegelev Cheasepeake Energy, mis aastate eest lubas frakkimisrevolutsiooni, paistab silma sellega, et on kaotanud enam kui miljard dollarit juba 14 aastat jutti.

Kamba peale on need ettevõtted kaotanud kümneid miljardeid dollareid ja ometi räägitakse neist kui ülisuure kasvupotentsiaaliga aktsiatest. Economist kirjutab, et selleks on kolm peamist põhjust: visioon, kiire kasv ning oskused majandusnäitajatega mängida.

Loe pikemalt Äripäevast.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara