Autor: ITuudised.ee • 3. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palo külastas Iisrael kõrbesse rajatavat hiiglaslikku tehnoloogiaparki

Iisraeli tehnoloogia- ja kosmosepargist
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo külastas 2. novembril Iisraeli lõunaosas asuvat Beer Sheva tehnoloogia- ja kosmoseparki, kus Tehnopargis töötab kokku üle 200 idufirma, mis kõik tegelevad kõrgtehnoloogiliste lahenduste väljatöötamisega. Lisaks kohalike ettevõtjate ja Eesti äridelegatsiooni kogemuste vahetamisele toimus kohtumine ka Iisraeli teadusministri Ofir Akunisega, kellega arutati pikemalt teadusarenduse, digitaliseerimise ja kosmosetööstuse viimaseid arengusuundi.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on võtnud üheks prioriteediks ehitada Lõuna-Iisraeli riigile oma küberpealinn. Keset ümberringi laiuvat kõrbe asuvad Gav-Yami nimeline muljetavaldav tehnoloogia- ja kosmosepark ning Ben Gurioni ülikool, kus üle 20 000 tudengi õpivad arvutiteaduse, küber-, inseneri- ja kõrgtehnoloogiaerialadel. Liivaväljade keskmes asuvates kõrghoonetes töötavad Iisraeli idufirmad on tihedalt seotud ülikooli, riigiasutuste ja ka kohaliku sõjaväe organisatsioonidega. Samuti on siin oma esindused maailma tehnoloogiahiidudel nagu IBM, Dell, Oracle ja PayPal.

Rohkem kui 2000 kohalikku ja välismaist IT-eksperti on koondatud piirkonda, kus seni inimasustus oli hõre ning leidusid vaid üksikud kõrbes rändavate beduiinide eluasemed. Iisraeli valitsus meelitab ettevõtjaid ja teadlasi siirduma tehnoloogiaparki, pakkudes neile maksusoodustui või muid toetusi, näiteks makstes töötajate palkadest märkimisväärseid osasid valitsuse poolt kinni.

„Täna külastatud tehnoloogiapark pakub võrdluspilti Eesti 2000 IT-spetsialisti programmile. Eesti IT-spetsialistide programmi raames plaanime samuti toetada Eesti ettevõtteid, et nad saaksid värvata endale helgeid päid üle maailma. Plaanime finantseerida uute töötajate värbamist summaga, mis katab suurusjärgus 30% uue töötaja esimese kolme kuu palgast. Lisaks on Eesti riigi jaoks oluline investeerida eestlaste ümberõppesse, mis pakub võimalust omandada tasuta digivaldkonna eksperdi oskused. Meie pilootprojekt sai eelmisel aastal läbi ning järgmisel aastal hakkab juba umbes pool tuhat inimest õppima „Vali IT“ programmis,“ sõnas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

Minister Palo kohtus ka Iisraeli teadusministri Ofir Akunisega, kellega arutati pikemalt teadusarenduse, digitaliseerimise ja  kosmosetööstuse viimaseid arengusuundi. Iisraeli ministri portfellis on lisaks teadusarendusele ka tehnoloogia ja kosmose valdkond. Lepiti kokku ka kahe riigi vahelise koostöökokkuleppe allkirjastamine. „Oleme väga avatud koostööle Eestiga. Mul on tõeliselt hea meel tänase kokkusaamise üle. Tänapäeval on kõige suuremaks väärtuseks ei ole raha, vaid teadmised ja kogemused ning usume, et Eesti teadlastega oleks meil hulganisti  võimalusi teha koos teadusarenduse projekte. Järgmiseks plaanime tulla Eestisse ja leppida juba konkreetsemalt kokku,“ ütles Iisraeli teadusminister kohtumisel minister Paloga.

Minister Palo juhitud äridelegatsiooni visiit kestis 3. novembrini ning viis kümme Eesti ettevõtjat, EASi ning Kaubandus-Tööstuskoja esindajad Iisraeli. Äridelegatsioonis osalesid ettevõtted on Amisco, Datel, Ecomatic, Estonia Piano Factory, Hedman Partners, TGS Baltic, Primus Legal, Tamro Baltics, Velma Mööbel ja Zell Aronovich.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755