Autor: ITuudised.ee • 6. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Garage48 kosmosetehnoloogia häki võitis ilmaõhupall, mille saab kosmosesse saata

Foto: Gabriela Liivamägi
Nädalavahetusel toimunud tarkvaramaratonil Garage48 Spacetech: Integrated Applications võidutses Läti meeskond iDoBalloon, kelle ehitatud lahendus võimaldab ise ilmaõhupalli kosmosesse saata

Garage48 korraldas kosmosetehnoloogia häkatoni juba teist korda. “Sel aastal on ideede kvaliteet kasvanud, meeskonnad on tõsisemaks muutunud. Võidumeeskonnas olid meile juba tuttavaks saanud lätlased, kes ka seekord näitasid kõrgetasemelisi oskusi nii riistavara kui tarkvara vallas. Oli tõeline au see tiim võitjaks kuulutada,” kommenteeris ürituse moderaator ja sihtasutus Garage48 üks asutajatest Priit Salumaa.

iDoBalloon meeskonnale tõi ürituse üldvõidu õppevahendina mõeldud ilmaõhupall, mille õpilased saavad ise ehitada ning koos uurimisrobotiga stratosfääri saata. Teise koha pälvis meeskond TeamOnGrid, kelle ehitatud lahendus on mõeldud militaarspordiga tegelevatele meeskondadele omavaheliseks suhtluseks ja positsioneerimiseks.

Pauls Irbins, võidumeeskonna juht, kutsus ka kõiki teisi taolistel üritustel osalema: “Kogu protsess oli meie meeskonna jaoks suur väljakutse, sest me ei ole taolise suure projekti kallal varem koos töötanud. 48 tunni sisse mahtus palju häid emotsioone, aga ka tiimisiseseid konflikte ja väga vähe und. Seega oli hea korraldus ja abivalmid mentorid tähtsal kohal, et pühapäevaks oma eesmärgini jõuda. Me loodame, et oleme inspiratsiooniks ka teistele noortele inimestele häkatonidest osa võtma ja oma idee ellu viima.”

Garage48 üritus oli korraldatud Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi egiidi all ning andis avapaugu sel nädalal toimuvale Euroopa Kosmosenädalale. Ministeeriumi esindaja Paul Liias jäi häkatoni tulemustega väga rahule: “Meeskonnad ja ideed oli innovaatilised ning mõnede lahenduste puhul olin üllatunud, et sellised asjad kosmosetehnoloogia häkil valmis ehitatakse. Meeskonnad mõtlesid tõeliselt kastist välja!”

Ürituse tegi veel erakordseks asjaolu, et partneritena olid kaasatud kaks Euroopa põhilist kosmoseagentuuri Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) ning Euroopa GNSSi Agentuur (GSA). “Garage48 häkaton on - jällegi - näidanud, et kosmos ühendab rahvusi, riike, teadmisi ja ideid. Mul oli au olla osa sellest kollektiivsest loovusest ja intelligentsist, mis möödunud nädalavahetuse ürituse jooksul tekkis. See oli GSA esimene häkaton Garage48ga ja me ootame juba võimalust uueks koostööks,” kommenteerib Justyna Redelkiewicz Euroopa GNSS Agentuurist. Ürituse peakorraldaja ja sihtasutuse Garage48 tegevjuht märgib: “See on väga suure kaaluga, et nii väikses riigis nagu Eesti saavad ühel häkatonil kokku kosmoseala suured tegijad. Osalejatele võimaldati ligipääs nii Copernicuse andmetele kui ka Galileo signaalile, partnerid tõid kohale oma meeskonna eksperte ning meeskondade toetamist jätkatakse ka peale üritust. Usun, et siit saab alguse suurem koostöö rahvusvahelise kosmose valdkonna populariseerimiseks Eestis.”

Garage48 SpaceTech: Integrated Applications häkatoni korraldajad ja toetajad: Garage48 SA, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, ESTCube, Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) ning Euroopa GNSSi Agentuur (GSA), Tartu Ülikool, Milrem, CGI Eesti.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755