Autor: ITuudised.ee • 6. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liisa Oviir: Eestis võiks alata arutelu kosmoseseaduse vajalikkusest

Foto: Erik Peinar
Euroopa parlamentide vahelise Kosmosekonverentsi (EISC) eesistujana korraldas Riigikogu rahvusvahelise kosmoseteemalise plenaaristungi Tallinnas, kus muuhulgas tõstatati küsimus, kas igal Euroopa riigil peaks olema oma kosmoseseadus.

EISC Eesti eesistumise esinaise Liisa Oviiri sõnul on kätte jõudnud hetk, mil ka Eestis võiks alustada diskussiooni selle üle, kas ja millises ulatuses vajame kosmoseseadust. Mitmed riigid on selles suunas juba samme astunud. „Rahvusvahelisi seadusi on selles valdkonnas endiselt vaja, kuid aina enam muutuvad olulisteks ka rahvuslikud seadused, mis keskenduvad iga üksiku riigi vajadustele,“ ütles Oviir.

EISC Eesti delegatsiooni liige Arto Aas lisas, et kui Eesti tahab olla edukas kõrgtehnoloogiline riik, siis on ettevõtjate ja teadlaste jaoks oluline luua keskkond, mis seda toetab.

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) uuringust selgus, et keskmiselt üks kosmoses kulutatud euro toob majandusele vähemalt kuus eurot tagasi. Konverentsi peaesineja Euroopa Kosmoseagentuuri peadirektor Johann-Dietrich Wörner ootab Euroopa riikidelt, et nad võtaksid kindla õigusliku seisukoha selle suhtes, kes on kosmoses oleva vara omanik, kellel on luba satelliite üles lennutada ja kes vastutab, kui kosmosesse saadetud satelliitidega midagi juhtub.

ESA rahvusvaheliste suhete komisjoni esimees Katrin Nyman Metcalf rääkis, et Euroopa Kosmoseagentuuri 22 liikmest umbes pooltel on oma rahvuslik kosmoseseadus olemas. Kosmose kasutamist reguleerivad ÜRO konventsioonid võeti vastu 50 aastat tagasi, kui kosmoses tegutsesid peamiselt suurriigid, kuid tänaseks on tehnoloogia areng avanud kosmose ka eraettevõtlusele.

1999. aastal asutatud EISCi liikmeteks on Euroopa Liidu ja Euroopa Kosmoseagentuuri liikmesriikide rahvusparlamendid. Hetkel on organisatsioonis 12 täisliiget ning üks assotsieerunud liige. EISC plenaaristung on üks Tallinnas toimuva Euroopa kosmosenädala üritustest.

 

 

Katrin Nyman Metcalf
Foto: Erik Peinar
Foto: Erik Peinar
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755