Autor: ITuudised.ee • 6. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telia 4G telefonikõned laienevad iPhone’idele

Foto: Pixabay.com
4G võrgu mobiilikõnede ehk VoLTE kasutuses toimub novembri alguses oluline hüpe, kuna teenuse toe saavad Eestis erinevad iPhone’i mudelid.

4G kõnede tugi laieneb iPhone’i mudelitele alates iPhone 6-st kuni peatselt müügile jõudva iPhone X-ni. Selleks, et iPhone’is VoLTE teenus aktiveerida, tuleb läbida järgmised sammud:

Uuenda iOS versioonile 11.1: Settings > General > Software UpdatePaigalda teenusepakkuja uuendused (EMT 30.1): Settings > General > AboutAktiveeri 4G kõned: Settings > Mobile Data > Mobile Data Options > Enable 4G > Voice & DataOota VoLTE kõneteenuse avamise SMSi Telialt

Telia Eesti internetilahenduste ja kõneside osakonna teenuste juhi Silver Kurrikoffi hinnangul lubab senine VoLTE tehnoloogia kasutuselevõtu aktiivsus prognoosida, et lähiajal kasvab VoLTE kasutajate arv Eestis 65 000-ni. Hetkel kasutab Telia võrgus 4G kõnesid 16 500 klienti.

Telia tõi VoLTE ehk mobiilside 4G võrgus toimiva kõnetehnoloogia (Voice over LTE) turule eelmisel suvel ning on ainus kohalik sideoperaator, kes oma klientidele säärast võimalust pakub. Alates sellest aastast on pidevalt kasvanud nutitelefonide hulk, mis uut tehnoloogiat toetavad ning tänu sellele suureneb pidevalt ka VoLTE kasutajate arv.

Lisaks nimetatud iPhone’i mudelitele on Eestis 4G kõnede tugi olemas veel mitmetel telefonidel:

Huawei P10-seeria: P10, P10 Lite, P10 Plus

Samsung Galaxy 2017. aasta mudelitel: Note 8, Galaxy S8/8+, A5, A3, J3 ja vanematest Galaxy S7/ S7 EDGE.

Sony Xperia XZ-seeria: XZ, XZs, XZ Premium, XZ1, XZ1 Compact

Microsoft Lumia 550/650/950/950XL

VoLTE tehnoloogia tagab tunduvalt kvaliteetsema heli telefonikõnedele – heli edastatakse HD-kvaliteediga ja sellele eraldatakse muust 4G andmesidest eraldi „kanal“. Samuti on märgatavalt kiirem kõne ühenduse loomise aeg. Näiteks kui teha telefonikõne 2G või 3G võrgus, võtab kõne alustamine aega 5-7 sekundit. VoLTE teenuse puhul toimub ühenduse loomine peaaegu kohe.

Lisaks saab VoLTE kõne ajal erinevalt praegusest edasi kasutada kiiret 4G internetti, näiteks jagada oma telefoni internetti läbi Hotspot-i teiste seadmetega. Samuti loob uus tehnoloogia tulevikus eeldusi kõne kõrval erinevate uute lisateenuste pakkumiseks nagu kõnesalvestus, helistaja nimenäit, olekuinfo, kiirsõnumid jm.

Loomulikult jäävad VoLTE kõrval endiselt kasutusse ka Telia 2G ja 3G teenused, et tagada kõneside võimekus ka vanemate telefonide kasutajatele. Samuti saavad VoLTE kasutajad rääkida 2G ja 3G võrkudes, juhul kui 4G võrgu levitugevus pole piisav - kui klient liigub 4G leviulatusest välja, läheb VoLTE puhul tema kõne katkematult üle 2G või 3G võrku.

VoLTE kõned 4G võrgus ei too kaasa tavakõnest erinevaid tasusid - maksad täpselt sama paketi alusel nagu varem. VoLTE kõned on väljas ka mobiilse internetipaketi mahuarvestusest. See tähendab, et mobiilse andmesidemahtu kõned 4G võrgus ei vähenda.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755