Autor: ITuudised.ee • 7. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn sai Euroopa innovatsioonipealinna konkursil Pariisi järel teise koha

Foto: Kuvatõmmis
Euroopa Komisjon andis täna Pariisile Euroopa 2017. aasta innovatsioonipealinna (iCapital) tiitli koos miljoni euro suuruse preemiaga. Teise ja kolmanda koha vääriliseks tunnistati Tallinn ja Tel Aviv, keda mõlemat premeeriti 100 000 euroga.

Innovatsioonipealinna (iCapital) auhind, mida rahastatakse ELi teadusuuringute ja innovatsiooniprogrammi „Horisont 2020“ vahenditest, anti Pariisile uuendusliku ja kaasava strateegia kasutamise eest. Auhinnaraha on ette nähtud selleks, et veelgi süvendada ja laiendada tunnustuse pälvinud linnade uuendustegevust.

Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni volinik Carlos Moedas kuulutas võitja välja Lissabonis toimuval tehnoloogiakonverentsil Web Summit. Volinik Moedas märkis: „Linna puhul ei ole tähtis tema pindala ega rahvaarv, vaid tema tulevikunägemus ja linnakodanike kätesse usaldatud võim. On linnu, kes ei karda eksperimenteerida. Neil on piisavalt julgust, et katsetada oma tänavatel uudseid tehnoloogialahendusi ja kutsuda kodanikke linna loomises osalema. Need on linnad, kes kaasavad oma kodanikke. Oleme täna siin, et sellistele linnadele tunnustust avaldada.“

Pariis on viimase kümne aasta jooksul ehitanud üle 100 000 ruutmeetri ettevõtlusinkubaatoreid ning tänaseks tegutseb seal maailma suurim idufirmalinnak. Lisaks on 5% linna eelarvest ette nähtud selleks, et rahastada projekte, mille kavandavad ja rakendavad linnakodanikud. See strateegia on erasektorist, mittetulundusühingutest ja teadusringkondadest pärit uuendajate abil teinud Pariisist tõelise tulevikulinna.

Tallinna tunnustatakse julguse eest katsetada enda peal võimalikke murrangulisi tehnoloogialahendusi. Linn on toetanud nii juhita autode, pakirobotite kui ka sõidujagamise kasutuselevõttu. Lisaks on Tallinnas rakendatud uudset e-residentsuse süsteemi, mis võimaldab kohalikel elanikel ja ettevõtjatel teha tihedat koostööd välismaiste ettevõtjatega.

Tel Aviv on ellu kutsunud projekti Smart City Urban Lab, mille eesmärk on kokku viia uuendusmeelsed idufirmad ja juhtivad tehnoloogiaettevõtted ning hõlbustada murranguliste uuenduste kasutamist linnaprobleemide lahendamisel.

Euroopa 2017. aasta innovatsioonipealinna konkursil võisid osaleda kõik ELi liikmesriikides või programmiga „Horisont 2020“ ühinenud riikides asuvad linnad, kus on rohkem kui 100 000 elanikku. Tänavu soovis konkursil osaleda 32 linna 17 riigist. Konkursi võitja ning teise ja kolmanda koha omaniku valimisel kümne finalisti seast olid kaalukeeleks uued algatused, mida hakati rakendama pärast 1. jaanuari 2016. Võitjad määras kindlaks ülikoolide ja ärisektori esindajatest koosnev sõltumatute ekspertide rühm. Hindajate leidmiseks kasutati programmi „Horisont 2020“ ekspertide andmebaasi.

Võitjate väljaselgitamisel pälvisid eelkõige tähelepanu linnad, kes on valmis katsetama uusi kodanikukeskseid algatusi, mille eesmärk on leida lahendusi nende jaoks olulistele ühiskondlikele probleemidele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755