Autor: ITuudised.ee • 9. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased sihivad globaalset tarkade seadmete turgu

Märt Kroodo ja Marko Peterson
Eesti ettevõte 1oT töötas välja uue põlvkonna tarkvaralise lahenduse seadmete võrguühenduse haldamiseks, mida testitakse hetkel koos kohaliku suurettevõttega ning millega on plaanis laieneda globaalsele turule.

1oT teeb ülemaailmselt koostööd paljude mobiilside operaatoritega, koondades nende 2G, 3G ja 4G andmeside teenused ühele platvormile. Teenus võimaldab globaalse fookusega tarkadel seadmetel, nagu näiteks internetti ühilduvatel autodel, jalgratastel või tänavavalgustussüsteemidel saada 150 riigis töötav võrguühendus hõlpsasti ühest kohast ja ühe SIM kaardiga kätte. Lahenduse muudab eriliseks 1oT poolt arendatud ja asjade interneti seadmetootjale mõeldud SIM kaartide haldustarkvara, mis annab tööriista oma teenuse skaleerimiseks globaalsel turul. Antud tarkvaralist osa 1oT teenusest on asunud testima ka Telia oma klientide ja olemasolevate SIM kaartide peal.

Pilootprojekti raames pakutakse valitud Telia klientidele ligipääsu SIM kaartide haldustarkvarale nimega 1oT Terminal, mis vastupidiselt praegusele teenusele võimaldab Telia klientidel olemasolevaid Telia SIM kaarte reaalajas ise kontrollida, näha täpset informatsiooni iga võrgusessiooni kohta, kuvada asukohta, ning rakendada erinevaid mahulimiite ja teavitussõnumeid ajakohase ülevaate saamiseks või üllatusarvete vältimiseks. Suurim väärtus peitub platvormi võimekuses ühe nupuvajutusega ühilduda teiste teenustega ning tekitada sünergiat.

1oT asutaja ning tegevjuhi Märt Kroodo sõnul võimaldab Telia poolt testitav ja 1oT poolt arendatud SIM kaartide iseteeninduslik haldustarkvara mobiilsideoperaatoritel vähendada märkimisväärselt klienditeeninduse koormust, automatiseerida SIM kaartide müügiahelat ning luua paindlikumaid ja targa seadme spetsiifilisi vajadusi arvestavaid hinnapakette. “Ennekõike loob tarkvara lõputult võimalusi innovaatiliste lisandväärtuste pakkumiseks juba olemasolevale kliendile: nagu näiteks andmeanalüüsi tööriistad, lisaturvalisust pakkuvad moodulid või kasvõi tehisintellektile baseeruvad rakendused, mis aitavad kliendil mobiilse andmeside kasutust optimeerida," täpsustas Kroodo.

“Meie partnerluse näol on tegu elava tõestusega, kuidas startup ning suurettevõte suudavad edukalt koostööd teha, kiirendada innovaatiliste lahenduste turule toomist ning pakkuda lõppkliendile lisandväärtust,” märkis Telia Eesti IoT valdkonna juht Toomas Kärner. “Näeme, et koos 1oT SIM kaartide haldustarkvaraga suudame panna õla alla uute innovaatiliste tarkade seadmete tekkele siin regioonis ning oluliselt lihtsustada selliste seadmete turule jõudmist.”

Juba täna toetub 1oT teenusele ca 30 000 peamiselt Kesk-Euroopas, Põhja-Ameerikas, Aasias ning Ida-Aafrikas paiknevat tarka seadet, nagu näiteks targad jalgrattad ja elektrivõrrid, logistika-sõidukite jälgimisseadmed, targa linna sensorid ning erinevad turvakaamerad. Ettevõte näeb, et lisaks oma globaalseid võrguühendusi koondavale SIM kaardile suudetakse sarnaselt praeguse pilootprojektiga Teliaga pakkuda mitmele teisele operaatoritele juba lähitulevikus oma uue põlvkonna platvormi litsentseerimiseks.            

1oT on 2016. aasta alguses Rain Rannu, Märt Kroodo ning Marko Petersoni poolt asutatud startup ettevõte. Pilootprojekt 1oT ja Telia vahel on ellu kutsutud innovatsioonikiirendi VUNK raames, mis aitab leida väljakujunenud ning tihti konservatiivsele telekommunikatsioonisektorile innovaatilisi partnereid ning sünergiat pakkuvaid lisaväärtusteenuseid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755