Autor: ITuudised.ee • 15. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased arendasid seadme, mis aitab turbaväljade põlenguid ära hoida

Foto: Andres Haabu
Eesti tarkvarafirma Helmes arendas maailma juhtivale turbatootjale Jiffy kõrgtehnoloogilise temperatuuri monitoorimisseadme, mis aitab turvast efektiivsemalt kasvatada ning ennetada võimalikke põlenguid.

Helmese tiimijuhi Martin Leeti sõnul muutub teatud temperatuuril turvas taimekasvatuseks kõlbmatuks, mistõttu tuleb kasvutingimusi täpselt monitoorida. “Samuti aitab turbakuhjade temperatuuri pidev mõõtmine isesüttimisi ära hoida,” lisas Leet.

“Jiffy on ülemaailme turbaväljade haldaja ja tehnoloogia arendaja ning nad valisid Eesti oma katselaboriks. Uus tehnoloogia näitab kaardil erinevate maardlate seisukorda ja temperatuuri ning võimaldab õigeaegselt reageerida,” kirjeldas Leet.

“Teeme praegu Keila turbaväljal koos hollandlastega arendatud seadmega katseid ning see plaanitakse võtta järgmisel aastal kasutusele ka Jiffy Kanada ja Rootsi maardlates,” ütles Leet.

Martin Leeti sõnul arendas Helmes Jiffyle lisaks viimase kahe aasta jooksul tarkvara, et tootmist elektrooniliselt jälgida ja planeerida. “Seni tehti kõik paberil, aga nüüd näitab infosüsteem kogu tootmist alates masinate ja inimeste töötundidest, kütusekulust kuni maaparandustööde ja lumelükkamiseni,” rääkis Leet.

“Eestis kasutatakse uut tarkvarasüsteemi Jiffy Pärnu ja Keila maardlate majandamiseks ning grupp võtab selle järgmisel aastal ka mujal riikides kasutusele. Uue lisana näitab sama tarkvara nüüd ka turbakuhjade temperatuuri,” lisas Leet.

Martin Leeti sõnul arendatakse süsteemi pidevalt edasi ning praegu tegeleb Helmes nutika kaevandamissüsteemi väljatöötamisega, mis mõõdab iga kopatäie turba raskust ja niiskust. “Nii saab ettevõtte oma tootmisest täpsema ülevaate, et paremini mahtusid ning logistikat planeerida,” ütles Leet.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755