19. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IKT arenguprogrammi fookuses on tööstuse digipööre ja e-residentsuse võimendamine

Ettevõtlus- ja infotehnoloogia minister Urve Palo.
Foto: Andres Haabu
14. novembril kiideti valitsuse majandusarengu komisjonis heaks majandusministeeriumi loodud IKT arenguprogramm, mille fookuses on tööstuse ja ehituse digipööre ning e-residentsuse projekti laiendamine. Samuti jätkub e-Eesti võimestamise programmi vahenditest 2000 IT-spetsi Eestisse toomine ja IKT-alase teadusarenduse edendamine.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo sõnul on järgmisel aastal käivitatava e-Eesti võimestamise programmi eesmärk IKT-sektori ja digimajanduse arengu hoogustamine, teatas MKM.

„Eesti on küll maailmas tuntud riiklike e-teenuste laialdase kasutuse poolest, aga tööstuse digitaliseerimine ja digiehitus on seni vaeslapse osasse jäänud. Seda tõid välja nii erinevad valitsuse asjatundjad kui erasektori IT-ekspertidest koosnev nõukoda, kellega koostöös arenguprogramm valmis. Eesti töötleva tööstuse lisandväärtus on Euroopa keskmisest näitajast ligi poole kehvem, 55% ning see mahajäämus ei kao niisama lihtsalt. Riik peab tööstuse digitaliseerimisele õla alla panema,“ kommenteeris minister Palo.

„Tööstuse ja majanduse digitaliseerimise, IT-spetsialistide Eestisse meelitamise ja e-residentsuse investeeringute abil saame kokkuvõttes Eestisse luua uusi kõrgepalgalisi töökohti. Lisaks loome soodsa pinnase selliseid töökohti pakkuvate ettevõtete juurde tekkimisele. IKT-arenguprogrammi tulemusi saame järgmise kolme aasta jooksul hinnata sellest lisanduva märkimisväärse maksutulu põhjal,“ ütles minister Palo.IKT arenguprogrammi kogumaht on 28 miljonit eurot, 2018. aastal investeerib riik 8 miljonit ja edaspidi 10 miljonit eurot aastas. Peamisteks eesmärkideks on tuua 2020. aastaks Eestisse 20 000 e-residendi ettevõtet, mis toovad kokku Eestisse aastas üle 86 miljoni euro. Samuti on plaanis tuua juurde 2000 kõrgepalgalist IT-spetsialisti, liikuda jõuliselt edasi tööstuse ja ehituse digitaliseerimisega ning võimendada suurima potentsiaaliga teadusarendusprojekte, teiste seas näiteks andmekaeve ja küberkaitse vallas.

IKT arenguprogrammi kontseptsioon.

Andmekaeve projektist saab lähemalt kuulda 12. detsembril TTÜ IT Kolledžis toimuval ITuudiste poolt korraldataval ärifoorumil Andmemajandus 2017 "Kuidas andmetest väärtust luua?". Rohkem infot ja registreerumine SIIN!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755