28. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välisministeeriumi asekantsler Väino Reinart: EL-Aafrika digikoostöö muutub aina olulisemaks

Asekantsler Väino Reinart Euroopa Liidu ja Aafrika Liidu ärifoorumil Abidjanis 27.11.2017
Foto: Välisminsteerium
27. novembril korraldas välisministeerium EL Nõukogu eesistujariigina Euroopa Liidu ja Aafrika Liidu ärifoorumil Abidjanis paneelarutelu, mille keskmes oli mõlema ühenduse liikmesriikide e-riigi lahenduste-alane koostöö. Arutelu käigus tõdeti, et erinevad e-valitsemise lahendused aitavad riigi ärikliima muuta konkurentsivõimelisemaks ja investeerimissõbralikumaks. Euroopa Liidu ja Aafrika Liidu suhetes peaks seetõttu aina enam arvesse võtma ning kasutama neid võimalusi, mida pakuvad kaasaegsed digitaalsed lahendused.

Välisministeeriumi välismajanduse ja arengukoostöö asekantsler Väino Reinart tõi arutelu sisse juhatades esile, et digitaalsus kui Eesti EL Nõukogu eesistumise peamine prioriteet on ka EL suhetes partnerriikidega aina olulisemal kohal. „Digitaalsete lahenduste väljatöötamisega tegeldakse kõikjal maailmas ning alati on üksteiselt midagi uut ja põnevat õppida. Hea on kuulata ka oma Aafrika partnerite kogemusi ning juba olemasolevaid digitaalseid teenuseid üheskoos veelgi paremaks muuta,“ ütles Reinart. Asekantsleri sõnul aitavad digilahendused kaasa parema ja investeeringutesõbraliku ettevõtluskeskkonna loomisele.

Paneelarutelul osalesid Euroopa Komisjoni rahvusvahelise koostöö ja arengu peadirektoraadi peadirektor Stefano Manservisi, Namiibia peaministribüroos digitaalsete lahenduste eest vastutav Melanie S. Tjijenda ning Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni liidu nimel NetGroupi tegevjuht Priit Kongo.

EL-Aafrika Liidu tippkohtumine toimub Abidjanis, Elevandiluurannikul (Cote d´Ivoire) 29.-30.11.2017. Tippkohtumise nädalal toimuvatel üritustel, sh ärifoorumil ja ministrite kohtumisel on ligikaudu 5300 osalejat, nende hulgas 83 riigipead (55 AL ja 28 EL liiget), samuti Aafrika Liidu komisjoni, Euroopa Komisjoni, rahvusvaheliste ja piirkondlike organisatsioonide ning MTÜ-de esindajad ja sajad ettevõtjad. Tippkohtumisel arutatakse Aafrika Liidu ja Euroopa Liidu ning nende liikmesriikide suhete tulevikku, silmas pidades eriti noorte olukorda. Seekordse tippkohtumise peateema „Investeerides noortesse jätkusuutliku tuleviku nimel“ arutelud on jagatud erinevateks teemadeks, nagu majanduslikud võimalused, ränne ja mobiilsus, rahu ja julgeolek ning valitsemine.

Teiste hulgas on Aafrikas e-lahendusi välja töötanud ja osalevad äridelegatsioonis Nortal ja Cybernetica. Näiteks lõi Nortal Nigeeria valitsusele e-lahenduse nende riigieelarve ja inimressursside haldamiseks, mis aitas juba vaid 2014. aastal riigil säästa 2,4 miljardit dollarit. Cybernetica AS juurutas perioodil 2015?2017 Namiibias koosvõimeraamistiku toote Unified eXchange Platform, läbi mille vahetab Namiibia riik turvaliselt asutuste vahel andmeid ning pakub nii enda kodanikele kui ka riigiasutustele erinevaid e-teenuseid.

„Eestil on tänu oma e-riigi eduloole Aafrikale kindlasti palju pakkuda ning me näeme seda ka suurest huvist meie delegatsiooni vastu,“ ütles Cybernetica juhatuse esimees ja kaubanduskoja juhatuse liige Oliver Väärtnõu. „Paljud Aafrika riigid on jõudnud tänaseks tõdemusele, et e- ja m-teemad on tulevik – nendesse investeerimine aitab riikidel kiirendada oma ühiskondade arengut. Meie ettevõtete jaoks on tegemist kindlasti suure ja ka palju väljakutseid pakkuva võimalusega,“ lisas ta. 

Äridelegatsiooni visiit Aafrikasse toimub 27.11?2.12. Visiit toimub Eesti Kaubandus-Tööstuskoja, IKT klastri ja välisministeeriumi rahastatava arengukoostöö projekti koostöös.

Foto: Välisministeerium
Foto: Välisministeerium
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755