2. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL lihtsustab juurdepääsu teabele ja avalikele teenustele

Foto: Pixabay.com
Euroopa Liidu konkurentsivõime eest vastutavad ministrid leppisid 30. novembril toimunud nõukogu istungil kokku ühtse digivärava loomises. Ühtne digivärav pakub kodanikele ja ettevõtetele veebis lihtsat juurdepääsu ELi siseturuga seotud teabele ja ligipääsu vastavatele teenustele.

“Me peame muutma vajaliku info leidmise inimestele ja ettevõtetele lihtsamaks. Seda olenemata sellest, kus nad ELis parasjagu elavad või töötavad. Veebipõhise keskkonna loomine on selleks parim viis ning ühtlasi ka Eesti eesistumise üks prioriteete. Avalike teenuste digiteerimine ja piiriülene parem kättesaadavus on samm edasi digitaalse Euroopa suunas,” sõnas konkurentsivõime nõukogu tööd juhtinud majandus- ja taristuminister Kadri Simson.

Ühtne digivärav integreerib mitmeid riiklikul ja ELi tasandil loodud võrgustikke ja teenuseid, et aidata kodanikke ja ettevõtteid piiriüleste tegevustega. Nende hulka kuuluvad Euroopa Liidu tarbija nõustamiskeskused, Teie Euroopa Nõuanne, SOLVIT, Intellectual Property Rights infotugi, Europe Direct ja Enterprise Europe Network.

Digivärava lahendus on kasutajasõbralik ning saadaval kõigis ametlikes ELi keeltes. See annab ELi üleselt kõigile liikmesriikide kodanikele ja ettevõtjatele mitte-diskrimineerival viisil veebipõhise/online ligipääsu teabele ja avalikele teenustele. See, mis on ühe liikmesriigi kodanikule ja ettevõtjale kättesaadav, peaks see olema samamoodi kättesaadav ka teiste liikmesriikide kasutajatele.

Digivärava määrusega lepiti kokku 14 avalikus teenuses, mis peavad olema veebipõhiselt kättesaadavad. Need on teenused, mis on olulised ettevõtte alustamiseks, äritegevuseks, õppimiseks, töötamiseks või ühest kohast teise liikumiseks. Näiteks ettevõtte registreerimine, tööandja või töötaja registreerimine, kohustusliku pensioni ja kindlustusskeemide jaoks, õppelaenu ja toetuste taotlemine, akadeemiliste tiitlite tunnustamine, Euroopa tervisekaardi saamine ja mootorsõiduki registreerimine jne. Digivärava tehnilised lahendused töötab välja Komisjon koostöös liikmesriikide ametiasutustega.

Nüüd seisavad nõukogul ees läbirääkimised Euroopa Parlamendiga lõpliku kokkuleppe saavutamiseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755