3. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnoloogiaajastu üheks suuremaks läbimurdeks on aku

Foto: Pixabay.com
Eksperdid soovitavad investoritel silma peal hoida akutootjatel, ent hoiatavad, et suurte kasumite saamiseks peab tegema väga põhjalikku eeltööd ning kaua ootama.

Thomas Edison kirjutas 1883. aastal, et ta peab tehnoloogiaajastu üheks suuremaks läbimurdeks just akut.

Praegu, mil autotootjad tulevad üksteise järel välja uudistega, et tahavad traditsioonilise sisepõlemismootori vahetada elektrimootori vastu, näib, et Edisonil ei saanud rohkem õigus olla.

Akumaailma puhul tuleb ilmselt enamikule esimesena pähe Tesla 5 miljardit maksev gigatehas. Tegelikult pakub see valdkond investoreile aga hoopis laiemat ampluaad võimalusi.

Enamik tänapäeval kasutatavaid akusid on liitiumakud. Ühe seesuguse võib leida nii nutitelefoni seest, samas sisuliselt samal põhimõttel töötavad ka elektriautodel ja hübriididel kasutatavad akud. Tõsi, neljarattaliste puhul on tarvis hoopis võimsamaid akusid ning see ongi koht, mis pakub ühtlasi ka investeerimisvõimaluse.

Selgub, et akutootjad paiknevad peamiselt Kagu-Aasias. Sealjuures on märkimisväärne, et kuigi Tesla puhul räägitakse selle gigatehasest, ei tooda ettevõte siiski ise akuelemente. Seda teeb Tesla Jaapani partner Panasonic. Teised akuelementide tootjad, keda võib esile tuua, on näiteks LG Chem ja Samsung SDI, mis, nagu nimestki võib järeldada, on vastavalt LG ja Samsungi tütarettevõtted.

Loe pikemalt Äripäevast.

Autor: Pille Ivask, kaasautor

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755