Autor: ITuudised.ee • 6. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siseminister Anvelt võtab oma Euroopa kolleegidega kokku Eesti eesistumise ajal tehtu

Foto: Pixabay.com
Siseminister Andres Anvelt osaleb täna, 6. detsembril Brüsselis Euroopa Liidu ministrite ning Euroopa Komisjoni volinikega internetifoorumil ning homme, 7. detsembril ELi siseministrite viimasel Eesti eesistumise aegsel kohtumisel.

Euroopa Liidu internetifoorumil arutatakse sotsiaalvõrgustike järgmisi samme terroristliku sisu eemaldamisel ja kiiremal avastamisel. Üks olulisi teemasid internetifoorumil on väiksemate sotsiaalmeedia platvormide ja teenusepakkujate osalus räsiandmebaasis, mis koondab radikaliseerumist puudutavate postituste linke ja nn elektroonilisi jälgi.

Sotsiaalmeediahiiglased nagu näiteks Google, Facebook ja Twitter on loonud räsiandmebaasi oma platvormidelt leitud radikaliseerumisele kutsuva ja äärmuslust propageeriva materjali elektrooniliste jälgede otsimiseks ja esitamiseks. Andmebaasi kaudu saavad samasisulisi postitusi kiirelt tuvastada ja kustutada ka teised teenusepakkujad. Siseminister Andres Anvelti sõnul on räsiandmebaas väga suur saavutus, sest ettevõtted teevad seda vabatahtlikult, ning selle abil on kustutatud sadu tuhandeid ebasobilikke postitusi.

„Probleem on aga selles, et väikesed ettevõtted ei ole huvitatud vabatahtlikult andmebaasiga liitumisest. See omakorda annab väiksematele teenusepakkujatele konkurentsieelise. Arvestades probleemi tõsidust, arutavad ministrid sedagi, kas survestada neid liituma seadusi täiendades. See on üks võimalus, kuid kindlasti on iga ühine töö edukam, kui see sünnib veenmise, mitte sunni abil,“ sõnas siseminister. “Samuti on probleem näiteks venekeelsete sotsiaalmeedia kanalitega, sest nendega pole selles vallas seni õnnestunud koostööd teha,” lisas Anvelt.

Ka homme algaval Euroopa Liidu siseministrite kohtumisel tulevad arutlusele Eesti eesistumise edusammud infosüsteemide ristkasutuse edendamisel ja koostöö terrorismivastase võitluse vallas. Lisaks esitleb Eesti oma algatust andmebaaside ristkasutuse vajaduse ja tulemuse propageerimiseks nii liikmesriikidele kui ka teistele Euroopa Liidu institutsioonidele. 

Samuti annab minister Anvelt oma kolleegidele ülevaate ELi ühise varjupaigasüsteemi reformi eelnõude hetkeseisust, kus on tehtud tuntavaid edusamme. Töises lõunalauas jätkatakse arutelu nii Euroopa Komisjoni septembris tehtud Schengeni ala puudutavate ettepanekute üle kui ka puudutatakse taas ala võimaliku laienemise küsimust.

Neljapäeval toimub ka ELi sise- ja justiitsministrite ühine istung, kus ministrid arutavad sideandmete säilitamist ja krüpteerimist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755