Autor: ITuudised.ee • 13. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Zone.ee aitab tulevasi IT-spetsialiste koolitada

Foto: Tartu Kutsehariduskeskusele
Möödunud nädalal andis Zone Media OÜ Tartu Kutsehariduskeskusele üle serverite komplekti, et nii kaasa aidata IT erialade õppe arendamisse.

Zone Media resident-häkker Peeter Marveti sõnul on tegu pikema koostöö algusega. Minul on olnud hea kolleeg, Tartu KHK vilistlane Simo Sulev, kes on andnud kaks kindlat sõnumit kutsekoolist. Esiteks see, et kutsekoolidest tuleb tublisid tegelasi veebiarendusse ja teiseks, kutseõppe suunda tuleks kindlasti toetada,“ jutustas Marvet. „Oleme mõelnud, mis viisil ja kuidas teha kutseharidusega koostööd ja leidnud, et kui tööstusharu ja ettevõtted panustavad juba õppeprotsessi, siis on need inimesed, kes pärast Zone.ee või meie klientide juurde tööle tulevad, veel parema ettevalmistusega,“ selgitas ta.

Nüüd kui Zone.ee hakkas välja vahetama oma servereid, tekkis õppetöö toetamiseks ka reaalne ja käegakatsutav võimalus. „Me vahetame oma servereid välja ammu enne seda, kui nende kasulik eluiga lõpeb,  et raha eest pakutav teenus oleks maksimaalse kvaliteediga. Nii, et tegu pole kindlasti mitte vanarauaga, vaid seadmetega, mille peal veel vähemalt viis aastat õppida saab,“ kinnitas ta.

Kutsehariduskeskuse IT-juhi Silver Püvi sõnul valmistub kool süsteemiadministraatori ja võrguadministraatori õppe avamiseks. „Oleme rajanud kooli spetsiaalse serveriruumi, koos elektri- ja nõrkvoolu ning kontrollitud temperatuuri tagamise süsteemidega, nüüd on meil 10 võimsat serverit olemas, mille peal praktilisi ülesandeid õppida ja harjutada,“ rõõmustas ta.

Marveti sõnul ei piirdu koostöö vaid serverite üleandmisega, vaid Zone.ee on nõus ka õppetööd sisukamaks muutma. „Meil on sügav kompetents kuidas süsteeme ehitada ja neid teenuseid püsti hoida ning uskumatult palju sõltub siin süsteemiadministraatori tööst.  Saame jagada seda, mida teame,“ kinnitas ta. „Minu südamelähedane teema on veebirakenduste turvalisus. Seda ongi raske õpetada, vaid pigem peab proovima ja aru saama, kuidas kurjamid sinu veebirakenduse üle võtavad. Teine on jõudlus – kuidas teha, et süsteem ei kukuks kokku mõne triviaalse näpuka pärast“.

Tartu Kutsehariduskeskus valmistab praegu ette IT-süsteemide spetsialiste ja noorem tarkvaraarendajaid. Uued erialad on kavas avada kevadel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755