Autor: ITuudised.ee • 18. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS alustab Mainor ASiga koostööd välisspetsialistidele suunatud teenuskeskuse loomiseks

Foto: Marek Metslaid
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) sõlmis täna Mainor ASiga ühiste kavatsuste memorandumi, mille kohaselt alustatakse koostööd Eestisse saabuvatele välisspetsialistidele suunatud teenuskeskuse loomiseks Ülemiste City linnakusse.

Mainor AS eestvedamisel ja osalusel ning koostöös EASi välisspetsialistide kaasamise programmiga Work in Estonia (WiE) töötatakse välja rahvusvahelise maja koostööprojekt. Rahvusvahelise maja avamine on plaanis 2018. aasta sügisel. Rahvusvahelise maja eesmärk on pakkuda välisspetsialistidele vajalikku infot ja teenuseid ühest kohast, et neil oleks võimalik Eestis sujuvamalt kohaneda. WiE osaleb Rahvusvahelise maja projektis nõustaja rollis teenuste väljatöötamisel ning kaasates tulevikus teisi ametiasutusi

ASi juhatuse esimehe Alo Ivaski sõnul on siinsed ettevõtjad ja välisriikidest Eestisse saabunud spetsialistid juhtinud tähelepanu, et vajadus sellise keskse inglisekeelse keskuse järele on suur. „Meil on väga hea meel, et Mainor AS on tulnud välja initsiatiiviga luua välispetsialistide jaoks inglisekeelne teenuskeskus ning EASiga koostöös asutakse vastavat lahendust üles ehitama. Järgmise aasta alguses alustab rahvusvahelise maja projekti juures tööd ka WiE meeskonda kuuluv ekspert,“ sõnas Ivask. „Kui seni on Eestisse tööle saabujad pidanud kõigi juriidiliste toimingute tegemiseks külastama erinevaid asutusi ning otsima infot paljudest kanalitest, siis loodetavasti saab peatselt kõik vajalikud asjaajamised viia korraga läbi ühes kohas,“ lisas ta. 

Ivaski sõnul on välistalentide Eestisse meelitamine riigi jaoks oluline prioriteet, millele keskendub ka järgmisel aastal käivitatav IKT arenguprogramm. „Konkureerime üleilmselt IKT välispetsialistide pärast paljude teiste riikidega ning seetõttu on meil vaja läheneda terviklikult kõikidele valdkondadele, mis puudutavad ka tippspetsialistist välismaalase teekonda ja kohanemist riigis,“ lisas ta.

„Oleme Mainoris välistööjõudu puudutavate küsimustega tegelenud juba aastast 2013 ja suheldes mitmete tööandjatega ning tutvudes erinevate riikide näidetega, oleme aru saanud, et taoline teenuskeskus on hädavajalik, et üleilmses talendirallis natukenegi edukamad olla,“ rääkis Mainor AS juhatuse esimees Kadi Pärnits.

Mainor Ülemiste AS juhatuse esimees Margus Nõlvaki sõnul on Ülemiste City parim koht taolise teenuskeskuse rajamiseks. „Ülemiste City on Baltimaade suurim ärilinnak, kuhu on koondunud hulganisti välisettevõtted, mis on ülimalt vajalikud Eestile, et kasvaks majandus, tekiks juurde töökohti ning et kohalikud spetsialistid saaksid vahetada teadmisi välisettevõtetes töötavate ekspertidega ja teha nendega koostööd“ sõnas Margus Nõlvak. „Rahvusvahelise Maja rajamine parandab oluliselt välistööjõu väärtuspakkumist, mis kindlasti annab tugeva fooni sellele, et saame passiivsetest vastuvõtjast aktiivseteks meelitajateks,“ lisas Nõlvak.

EASi välisspetsialistide kaasamise programm Work in Estonia keskendub oma tegevuses ettevõtete aitamisele IKT-spetsialistide värbamisel, välistöötajate efektiivsemale Eestisse meelitamisele ning sobivate (e-)teenuste pakkumisele kõigile spetsialistidele. WiE tegevus lähtub IKT arenguprogrammist saadud suunistest. Lisaks rahvusvahelise maja projektis osalemisele keskendub WiE tegevuskava aastateks 2017-2020 väljatoodud eesmärkidele, milleks on 2020. aasta lõpuks Eestisse 2000 IKT tippspetsialisti meelitamine suure nõudluse leevendamiseks; välisvärbamisosakuga alustamine 2018. aastal; ettevõtete tippspetsialistide ja nende perekonnaliikmete nõustamine; tööandjate ja välistalentide probleemkohtade kaardistamine, välistalente värbavate ettevõtete kliendibaasi suurendamine ning turunduskampaaniate läbiviimine välisriikides.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755