Autor: ITuudised.ee • 18. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prototronil osutusid edukaks tavapäratuid valdkondi arendavad ideed

Foto: Kuvatõmmis /Eziil.ee/
Prototroni rahastu digitaliseerimise voorus valiti ligi 200 idee seast välja neli paremat, mis on kasulikud nii inimestele kui tööstusele. Meeskonnad said prototüüpide arendamiseks kokku 30 000 euro suuruse rahastuse.

 „Kuigi kõik täna Prototroni rahastuse nominentideks kuulutatud meeskonnad tegelevad erinevates valdkondades, on neil kõigil üks ühine, seejuures ülimalt oluline nimetaja - nende ideed ja väljapakutud lahendused üllatavad. Meeskonnad on osanud tehnoloogia nii inimese kui tööstuste kasuks tööle panna ning lahendavad probleeme valdkondades, kus see ei ole tavapärane,“ ütles Prototroni rahastu tegevjuht Jana Pavlenkova.

Meeskond FoodDocs loob restoranidele, kohvikutele ja muudele toidukäitlusega tegelevatele ettevõtetele pilvepõhise enesekontrolliplaani, et muuta seadusest tulenevate nõuete vastavusdokumentide haldamine ülevaatlikumaks ja lihtsamaks.

VirtualFX arendab virtuaalreaalsusel põhinevat taastusravi lahendust, mis võimaldab ajutraumaga patsiendil senise olukordade teoorias läbimängimise asemel kogeda erinevaid olukordi märksa tõetruumalt virtuaalreaalsuses. Selline lähenemine tõstab oluliselt kognitiivse taastusravi efektiivsust.

Eziil sai Prototroni toetuse, et edasi arendada tootmisintellekti ehk tootmisettevõtte juhile visuaalset tööde planeerimise töölauda, millelt info jõuab iga töötaja nutiseadmesse. See tehisintellekt õpiks kasutaja varasemast tegevusest ja pakuks tulevikus juba automaatselt kõige optimaalsemaid tegevusplaane.

Lisaks eelolevatele ideedele, andis Prototroni kaasrahastaja Elering meeskonnale FuseBox 10 000€, et nad saaksid katsetada oma elektrivõrkude abistamiseks loodud lahendust. Keskkonna seisukohast järjest olulisemaks muutuv taastuvenergia tootmine on suhteliselt ebastabiilne ja paneb energiavõrkudele suure koormuse. Lahenduseks oleks paidlikum energiakasutus, seejuures väga palju energiat tarbivate süsteemide (kütmis- või jahutussüsteemid) ajutine väljalülitamine ja FuseBox on sellist lahendust loomas.

Rahastu partneriteks on Utilitas, Hedman Partners ja Elering.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755