Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 20. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskpangad ei tõtta krüptoraha tervitama

Foto: EPA
Keskpangad väljendavad krüptovaluutade suhtes enamasti vastumeelsust, kuigi leidub ka erandlikke optimiste.

Peamiselt keskenduvad keskpangad kahele teemale, kirjutas Bloomberg. Esiteks, mida tuleb teha (kui üldse) eraalgatuslike krüptovaluutade kasvu ja esiletõusuga. Teiseks, kas keskpangad peaksid hakkama pakkuma oma krüptovaluutat.

Mida arvavad maailma keskpangad krüptovaluutast?

USA: pole piisavalt suur

Ameerika Ühendriikide Föderaalreserv ei ole vaimustunud keskpanga väljaantavast krüptovaluuta ideest, mis võiks olla vastus näiteks bitcoinile. USA keskpanga juhatuses esimehe Jerome Powelli sõnul vajavad lahendamist tehnilised ja privaatsusküsimused. Föderaalreservi järelevalvekomisjoni juhi Randal Quarlesi arvates võib mingil hetkel krüptovaluuta maht kasvada nii suureks, et hakkab rahapoliitikat mõjutama, kuid praegu see veel nii kaugel pole.

Euroopa Keskpank: bitcoin ei ole valuuta

Euroopa Keskpanga asepresident Vitor Constancio ütles septembris, et bitcoin ei ole valuuta, ning võrdles seda 17. sajandi tulpide mulliga Hollandis. Constancio kolleeg Benoit Coeure hoiatas, et bitcoini väärtus on ebastabiilne ning selle seosed maksudest hoidumise ja kuritegevusega tekitavad riske. Keskpanga juhi Mario Draghi sõnul mõjutavad krüptovaluutad euroala majandust piiratult ega ei ohusta kuidagi keskpankade rahamonopoli.

Hiina: küpsed tingimused

Hiina keskpank on veendunud, et suudab krüptovaluutasid ohjeldada. Hiinlased moodustasid 2014. aastal meeskonna, kes pidi välja töötama digitaalse fiat-valuuta. Kuigi täpset alguskuupäeva pole paigas, usuvad hiinlased, et digivaluuta võib maksmise efektiivsemaks muuta.

Saksamaa: spekulatiivne mänguasi

Saksamaal arveldab suur osa elanikke endiselt sularahaga, riigi keskpanga juhatuse liige CarlLudwig Thiele nimetas bitcoini pigem spekulatiivseks mänguasjaks kui maksevõimaluseks. Thiele sõnul segaks deposiitide muundumine plokiahelaks pankade ärimudeleid ja pööraks senise rahapoliitika pea peale.

Suurbritannia: potentsiaalne revolutsioon

Brittide keskpanga juht Mark Carney on nimetanud krüptovaluutasid finantssektori potentsiaalseks revolutsiooniks. Carney sõnul tõotab plokiahelal põhinev tehnoloogia keskpankadele väljavaadet tugevdada kaitset küberrünnakute vastu ja põhjalikult parandada makseviise. Samas lisas ta, et Suurbritannia keskpank on kaugel sellest, et luua Inglise naelast digitaalne versioon.

India: digivaluuta on keelatud

India keskpank on krüptoraha vastu, kuna digivaluutasid võidakse kasutada rahapesuks ja terroristide rahastamiseks. Sellegipoolest on keskpank pannud kokku meeskonna, kes uurib võimalust, kas keskpankade toetusega digivaluutasid saaks kasutada ülemaailmselt seadusliku maksevahendina. Praegu on see seadusega keelatud.

Brasiilia: toetame innovatsiooni

Brasiilia keskpank ei näe krüptovaluutas riski Brasiilia finantssüsteemile, aga jääb valvsaks. Keskpank on tõotanud toetada finants innovatsiooni, mis muudab finantssüsteemi turvalisemaks ja tõhusamaks.

Kanada: see on vara

Kanada keskpanga asejuht Carolyn Wilkins, kes juhib krüptovaluutade uuringuid, ütles hiljutises intervjuus, et krüptovaluuta ei ole vormiliselt õige raha. “See on tegelikult vara või isegi väärtpaber ning seda tuleks selliselt käsitleda,” ütles ta. Sarnaselt paljude teistega näeb ta plokiahelas võimalust muuta finantssüsteem tõhusamaks.

Venemaa: püramiidskeemid

Venemaa keskpanga juht Elvira Nabiullina teatas, et nemad ei kavatse püramiidskeeme seaduslikuks teha ning keskpank on eraalgatuslikult loodud raha vastu, olenemata sellest, kas see on füüsiline või digitaalne. Koostöös Vene võimudega blokeerib Venemaa keskpank kodulehti, mis võimaldavad investoritele ligipääsu bitcoini vahetuskeskkondadesse.

Austraalia: spekulatiivne maania

Austraalia keskpanga juht Philip Lowe kritiseeris detsembri alguses krüptovaluutasid, öeldes, et need pakuvad suurema tõenäosusega huvi kriminaalidele kui tarbijatele. “Praegune vaimustus tundub pigem spekulatiivne maania kui võimalus kasutada krüptovaluutat tõhusa ja mugava elektroonilise maksevahendina,” leidis ta. Lowe’ sõnul on ta palju suhelnud ametikaaslastega, kellest vähesed näevad võimalust luua elektroonilised pangakupüürid. Oma digitaalse valuutaga ei kavatse Austraalia keskpank välja tulla.

Türgi: oluline lüli

Digivaluutad võivad anda oma panuse finantsstabiilsusse, kui neid luua hästi, leiab Türgi keskpanga juht Murat ?etinkaya. Samas lisas ta, et digivaluutad sisaldavad keskpankade jaoks uusi ohte, mis puudutavad hindade stabiilsust ja rahaga varustamist. Sellele vaatamata leidis ?etinkaya, et digivaluuta võib olla sularahavaba majanduse oluline lüli ja seni kasutatud tehnoloogiad võivad muuta maksevõimalusi kiiremaks ja tõhusamaks.

Lõuna-Korea: kuritegevuse oht

Lõuna-Korea keskpanga asejuht Shin Ho-soon leiab, et krüptovaluutasid tuleb rohkem uurida ja jälgida. Nii paljud korealased on bitcoini omaks võtnud, et peaminister pidas vajalikuks hoiatada, et krüptovaluutad võivad riigi noored ära rikkuda.

Holland: julge hunt

Hollandlased on digivaluutaga katsetanud, kui kaks aastat tagasi lõi keskpank krüptovaluuta DNBcoin, et mõista paremini selle olemust. Eelmisel aastal tutvustatud tulemustega seoses ütles projekti juhtinud Ron Berndsen, et plokiahelat on sobilikum kasutada loomupäraselt keerulisemate rahaülekannete lahendusena.

Rootsi ja Norra: uurime võimalusi

Sarnaselt hollandlastega on ka Rootsi digitaalse raha võimalusi uurinud. Rootsi keskpank katsetab digitaalse andmebaasi põhjal loodud e-krooniga. Norra keskpank otsib võimalusi sularaha kasutamist kahandada, näiteks üksikisiku kontod keskpangas või pangakaardid või maksete tasumise äpid.

Rahvusvaheliste Arvelduste Pank: ei saa eirata

Keskpankade keskpangaks nimetatud Rahvusvaheliste Arvelduste Pank (BIS) leiab, et poliitika kujundajad ei saa eirata krüptovaluutade kasvu. Tõenäoliselt peavad poliitikud läbi mõtlema, kas neil on otstarbekas mingil hetkel luua oma digivaluuta. Üks võimalus oleks keskpanga kontrollitav avalikkusele kättesaadav valuuta, mida saaks rahaks konverteerida.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755