Autor: ITuudised.ee • 4. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eleringi tarkvõrgu platvormiga Estfeed liitub esimene rahvusvaheline arendaja

Taavi Veskimägi
Foto: Elering
Elering sõlmis kokkuleppe plokiahela tehnoloogial põhineva taastuvenergia kaubandusplatvormi arendajaga WePower, mis on esimene tarkvõrgu platvormiga Estfeed liituv rahvusvaheline rakendus.

„Süsteemihaldurina on Eleringi huvi tekitada võimalused innovatsiooniks energeetikas, kõrvaldades barjäärid turule sisenemiseks. WePoweri projekt on hea näide sellest, kuidas Estfeed võimaldab energiaandmeid jagades luua uusi energiateenuseid,“ kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. “Rahvusvaheline huvi Eleringi tarkvõrguga liitumise vastu toetab meie eesmärki olla energiasüsteemide digitaliseerimise eestvedaja Euroopas ning arendada järgnevatel aastatel tarkvõrgu platvormi Eestist väljapoole.”

WePower ühendab algava pilootprojekti käigus oma platvormi Estfeediga, saades selle kaudu energiatootmise tunniandmed. Projekti eesmärk on testida lahendust, mis võimaldab Eesti investoritel plokiahela platvormi abil investeerida taastuvenergiasse mujal maailmas ning kõikidel huvilistel kogu maailmas paigutada krüptoraha kasutades vahendeid roheenergia tootmisse Eestis. 

Estfeed vahendab WePowerile samadel tingimustel kõikide teiste turuosalistega energia mõõteandmeid, mis tõendavad taastuvenergia tootmist. Investeeringute rahalises pooles, sealhulgas krüptoraha tehingutes Elering ega Estfeed ei osale. 

„Eesti on ideaalne koht uue põlvkonna energiateenuste arendamiseks ja testimiseks, kuna siin on juba olemas arenenud tarkvõrgu taristu, mille külge saame oma tehnoloogia integreerida,“ märkis WePoweri kaasasutaja ja tegevjuht Nick Martyniuk. „Meie koostöö on eluline näide plokiahela platvormi võimalustest taastuvenergeetikas ja suureks sammuks krüptorahal põhineva globaalse energiakaubandus-süsteemi loomisel,“ lisas ta.

Tarkvõrk Estfeed on loodud selleks, et platvormiga liidestatud rakendused ja andmeallikad saaksid turvaliselt ja kontrollitult vahetada energeetika valdkonna andmeid.Platvorm võimaldab lõpptarbijatel, energiateenuste pakkujatel, hajutatud tootjatel ja vo?rguettevo?tjatel kasutada energiatarbimise reaalajalähedasi andmeid.

Elering on sõltumatu ja iseseisev elektri ja gaasi süsteemihaldur, mille peamiseks ülesandeks on tagada Eesti tarbijatele kvaliteetne energiavarustus. Selleks haldab ja arendab Elering riigisiseseid elektri ja gaasi ülekandevõrke ning välisühendusi. Füüsiliste võrkude arendamise kõrval tegeleb ettevõte energiaturgude efektiivse toimimise tagamiseks tarkvõrgu väljaarendamisega. 

WePower on plokiahelal põhinev taastuvenergia kauplemisplatvorm, mis võimaldab taastuvenergia tootjatel kaasata oma nutikate lepingute ühikuid ehk inglise keeles token’eid emiteerides investeeringuteks vajalikku kapitali. WePower ühendab energia ostjad (lõpptarbijad ja investorid) otse taastuvenergia tootjatega, võimaldades osta tulevikus toodetava elektrit ette turuhinnast madalama hinnaga. WePower on välja arendanud Ethereum Smart Energy nutikate lepingute ühikud selleks, et standardiseerida, lihtsustada ja muuta senist energiainvesteeringute ökosüsteemi globaalselt ligipääsetavaks. Nutikate lepingute ühikud võimaldavad tulevikus toodetava energia realiseeritavust ja parandavad ligipääsu kapitalile. WePower ehitab taristu, mis ühendab taastuvenergia tootjate tootmisväljundi traditsioonilise energia operaatoritega, mis muudab kogu võrgu rohelisemaks. WePower'i lahendus on tunnustatud Euroopa ühe innovaatiliseima võrguettevõtte - Eleringi poolt. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755