Autor: ITuudised.ee • 5. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CERT-EE: tuvastati turvavead pea kõikides moodsates protsessorites

Foto: Pixabay
CERT-EE hoiatas, et tuvastati turvanõrkused nii Inteli, AMD kui ka ARM protsessorites ja need muudavad haavatavaks peaaegu kõik arvutid, sülearvutid, tahvelarvutid ning nutitelefonid, operatsioonisüsteemist sõltumata.

Google Project Zero vastse raporti kohaselt mõjutavad turvavead kõiki 1995. aastast kasutusel olevaid moodsaid protsessoreid (AMD, ARM ja Intel). Need riistvaranõrkused omakorda lubavad läbi viia kahte rünnet: Meltdown (CVE-2017-5754) ja Spectre (CVE-2017-5753 ja CVE-2017-5715). Rünnete käigus on võimalik varastada arvuti mälus leiduv tundlik info, nagu näiteks paroolid, sisselogimisvõtmed ja ketta vahemälus leiduvad failid. Mõlema ründe puhul on võimalik ära kasutada kiibis leiduvat erisust, mida tuntakse laiemalt “spekulatiivse käivitusena” ning mida kasutavad enamik moodsaid protsessoreid võimekuse optimeerimiseks. 

Praeguseks on mitmed tootjad juba turvapaigad väljastanud. Oluline on meeles pidada, et ei ole ühtset turvapaika, mis kaitseks nii Meltdown'i kui ka Spectre'i ründe vastu. Samuti on praeguseks selgunud, et uuenduste paigaldamine võib seadme protsessorit mudelist ning selle kasutusalast sõltuvalt 5–30% aeglasemaks muuta. 

Teadaolevad vastumeetmed ja turvapaigad on toodud RIA veebilehel

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755