11. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa superarvutitesse investeeritakse 1 miljard eurot

Foto: Pixabay
Euroopa Komisjon plaanib ühes liikmesriikidega investeerida miljard eurot tipptasemel superarvutite taristu rajamisse.

Superarvuteid on tarvis, et töödelda üha suurenevaid andmemahte ja tuua ühiskonnale kasu arvukates valdkondades alates tervishoiust ja taastuvenergiast kuni sõidukite ohutuse ja küberjulgeolekuni, teatas komisjon.

Praegu töötlevad Euroopa teadlased ja tööstus andmeid üha enam väljaspool ELi, sest ELis ei pakuta nende jaoks piisavalt kiiret arvutusaega, tõdes komisjon. Selline sõltumatuse puudumine ohustab eraelu puutumatust, andmekaitset, ärisaladuste kaitset ja andmete omandiõigust eelkõige tundlikes rakendustes.

Uus õiguslik ja rahastamisstruktuur, ühisettevõte EuroHPC hakkab soetama, ehitama ja võtma kogu Euroopas kasutusele maailmatasemel kõrgjõudlusega andmetöötluse (HPC) taristut. Sellega toetatakse ka teadusuuringute ja innovatsiooni programmi, et arendada nende superarvutite jaoks nii tehnoloogiat ja seadmeid ehk riistvara kui ka rakendusi ehk tarkvara.

ELi panus EuroHPCsse on kehtiva mitmeaastase finantsraamistiku alusel 486 miljonit eurot, millele lisandub sarnane summa liikmesriikidelt ja assotsieerunud riikidelt. 2020. aastaks investeeritakse avalikest vahenditest kokku umbes 1 miljard eurot ja algatuse erasektori liikmed lisavad mitterahalise panuse.

„Superarvutid on digitaalmajandust käivitav jõud. Konkurents on tihe ja EL on teistest maha jäänud. Maailma superarvutite esikümnesse Euroopa ei mahu,“ ütles pressiteate vahendusel digitaalse ühtse turu eest vastutav asepresident Andrus Ansip. Ta selgitas, et EuroHPC algatusega soovib komisjon anda Euroopa teadlastele ja ettevõtetele maailma tipptasemel superarvuti jõudluse 2020. aastaks, et arendada näiteks tehisintellekti ja tulevasi igapäevarakendusi tervishoiu, julgeoleku ja inseneriteaduste valdkonnas.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755