Autor: ITuudised.ee • 15. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viru Keemia Grupi territooriumil hakkas tööle krüptoraha kaevandus

Foto: Kuvatõmmis
Mullu novembris sõlmis kontsern Viru Keemia Grupp rendilepingu Eesti kapitalil põhineva ettevõttega Nordcoin Mining OÜ, kes paigaldas kontserni tootmisterritooriumil krüptoraha kaevandamiseks vajaliku konteinerpargi.

Peamine ressurss, mida krüptoraha kaevandajad kasutavad, on elektrienergia. Olles Eestis teine elektrienergiatootja, on Viru Keemia Grupp suurendanud oma põlevkivi ja elektrienergia tootmismahtusid. Toodetud elektrienergiat saabki kaevandamiseks kasutada. Krüptokaevanduse paiknemine elektrijaama vahetus läheduses on kasulik nii kaevandajale kui ka kontsernile. Kaevandaja saab märkimisväärselt optimeerida liitumistasu ning elektri- ja kommunikatsioonikulusid. Kontserni jaoks on aga see võimalus toodangu realiseerimiseks ja püsiv ööpäevane koormusgraafik tootmisvõimsustele.

VKG juhatuse aseesimees ja tehnikadirektor Meelis Eldermann peab koha valikut sümboolseks ja majanduslikult osapooltele kasulikuks. „Ida-Virumaa läheb maailma digitrendidega kaasa ning nüüdseks kaevandatakse regioonis krüptoraha. Regiooni ärikeskkonna mitmekesistamine on kindla positiivse mõjuga Ida-Viru mainele, kohalikule kogukonnale ning suurendab investorite huvi. Nordcoin Mining OÜ pöördus meie poole antud koostööpakkumisega vaid paar kuud tagasi. Koostööpartner leidis VKG tootmisterritooriumil konteinerpargile sobiva ja turvalise keskkonna ning konkurentsivõimelise elektrienergia hinna,“ ütles Eldermann.

„Viru Keemia Grupi ja selle juhatuse näol leidsime pika otsimise tulemusel avatud mõttelaadiga koostööpartnerid, kes ennast maailmas toimuvate tehniliste innovatsioonidega hästi kursis on hoidnud. Meie värskelt alanud koostöö on huvitav ja arendav mõlemale osapoolele,“ kommenteeris Nordcoin Mining OÜ juhatuse liige Hermes Brambat.

Koostööpartneri valikul oli Nordcoin Mining OÜ jaoks oluline energia ja ühenduste loomise hind ning võimalus paigutada spetsiaalselt krüptovaluutade kaevandamiseks ümber ehitatud 40-jalased merekonteinerid võimalikult mugavalt ja turvaliselt territooriumile, kus on ka laienemisvõimalus. Kuna esimese järgu investeeringute, mis ulatuvad üle miljoni euro, ökonoomne ja täpne kasutamine on alustava ettevõtte jaoks kriitilise tähtsusega, oli enne tööde alustamist vajalik kõikide etappide väga täpne planeerimine ja läbiviimine koostöös energiatarnijaga. „VKG meeskond on olnud väga abivalmis ja aidanud projekti edukalt käivitada, arvestades meie ettevõtte üsnagi ambitsioonikaid arenguplaane ning luues nende jaoks ka tehnilise valmisoleku. Hetkel on lõppemas prototüüpkonteineri testperiood ning juba veebruarist alustab meie krüptokaevandus tööd täisvõimsusel ning algab uute konteinerite ehitus,“ lisas Brambat.

Esimesed krüptoraha kaevandamise serverid pingestati mullu detsembri keskel ning kui praegune tarbimisvõimsus moodustab 300 kW, siis juba lähitulevikus on plaan seda kümnekordistada.

Mõlemad pooled loodavad pikaajalisele ning vastastikku kasulikel tingimustel kulgevale koostööle.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755