Autor: Kaspar Allik • 18. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple teeb mahukad investeeringud ja tasub hiigelmaksu

Apple teatas mahukatest investeeringutest USAsse ning 38 miljardi dollari suuruse maksu tasumisest. Tegemist on pärast hiljutist maksureformi ettevõtte kulukaima plaaniga, kirjutab Reuters.

Viieaastane plaan näeb ette 30 miljardi dollari suurust kapitalikulu aastas, uue Campuse ehitust ning ühekordse 38 miljardi dollari suuruse maksu tasumist välismaal asuvalt rahalt.

Peale Trumpi valimist on ettevõte oma Aasia tootmise pärast surve all. Kuigi Aasia tehastes pole Apple midagi muutnud ning ekspertide sõnul oleks iPhone’ide USAs valmistamine ebamõistlik, on ettevõte alustanud suurema panustamisega USA majandusse: alates kümnete miljardite kulutamisest kohalikele toodetele ja teenusepakkujatele kuni tarkvaraarendajateni, kes Apple’i rakendusi müüvad.

Apple’i prognoos näeb järgmise viie aasta jooksul USA majandusse 350 miljardi dollari panustamist. Selle hulka kuulub 38miljardiline maks, 20 000 inimese palkamine ning kasvav äri USA toodete ja teenusepakkujatega. Selgusetuks jääb, kas tegu on juba varasema plaani uute lisandusega või tuuakse välismaale mõeldud investeeringud nüüd USAsse.

Lisaks 38miljardilisele maksuarvele on ettevõttel kogunenud 97 miljardi dollari eest võlga, mida võeti dividendimakseteks ja aktsiate tagasiostuks.

Intervjuus ABC Newsile küsiti Apple’i juhilt, Tim Cookilt, kas töökohtade loomise teated on seotud otseselt hiljutise maksureformiga. Antud vastus oli kaalutlev: „Suur osa sellest plaanist on maksureformi tulemus, samuti oleks me suure osa plaanist teinud ka ilma maksureformita.“

Kolmandik investeeringutest läheb uutesse andmekeskustesse, mida vajatakse iCloudi, rakenduste poe ja Apple’i muusikateenuse jaoks, märkimaks pikaajaliste tellimusteenustetähtsust telefonide ja arvutite tootmise poolest tuntud firmale.

Kui Apple’i investeeringud jätkuvad samal kursil, on USAsse planeeritud 30 miljardi näol tegu kolmandikuga järgmise viie aasta globaalsetest investeeringutest.

Apple otsib asukohta ka oma uue Campuse ehituseks. Asukohta ega eelarvet seni teatatud ei ole. Avaldatud on, et esialgu hakkab seal paiknema klientide tehniline tugi ning asukoht saab avalikuks selle aasta jooksul.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755