Autor: ITuudised.ee • 30. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ratas Londoni börsi avamisel: digitaliseerimine kujundab praegu maailmamajandust

Foto: Riigikantselei
Peaminister Jüri Ratas avas täna varahommikul Londoni börsi, mis on maailma üks suurimaid ja vanimaid aktsiabörse.

„Mul oli au helistada täna väärika ajalooga Londoni börsi avakella ning ärgitada kaubitsejaid ja ettevõtjaid uurima digimajanduses peituvaid investeerimisvõimalusi, sealhulgas ka Eestis,“ ütles Ratas pärast börsi avamist ja kohtumist juhtkonnaga.

Ratas märkis, et digitaliseerimine kujundab praegu maailmamajandust ja mõjutab kaubandust, nagu varasemalt tegi seda tööstusrevolutsioon. Eesti infotehnoloogia teadus- ja arendustegevuse võimekust ilmestavad Ratase sõnul edulood nagu Fortumo, Guardtime, Skeleton Technologies, Starship Technologies ning Skype ja Transferwise.

Tulevikutehnoloogiatest ja -trendidest tõstis Ratas esile digiallkirja ja piiriüleseid digitaalidentiteete, 5G taristut, nähtamatut uue põlvkonna digivalitsemist ning maailmas ainulaadset e-Residentsuse programmi. „Pärast Brexiti rahvahääletust tõusis hüppeliselt brittide huvi e-residentsuse vastu. Jaanuari lõpu seisuga on Ühendkuningriigist esitatud üle 1500 e-residentsuse avalduse ning e-residendid on asutanud umbes 120 uut ettevõtet, seejuures lahkumata kodumaalt,“ tõi peaminister näiteks.

Ühtlasi kannustas peaminister investoreid ja ettevõtjaid kasutama Eesti paindlikku ja avatud ettevõtlus- ja õigusruumi uute tehnoloogiate nagu tehisintellekt ja isejuhtivad sõidukid katsetamiseks ja arendamiseks.

Kuigi Eesti ja Ühendkuningriigi kaubavahetuses on selgelt kasvuruumi, on teenuste ekspordi osatähtsus suurem – 2016. aastal oli Ühendkuningriik Eesti jaoks suuruselt kuues teenuste ekspordi sihtriik. Londonis tegutseb umbes 40 Eesti ettevõtet, neist kõige aktiivsemad on idufirmad, kelle huvi briti turu vastu püsib.

Keskpäeval kohtub Ratas Ühendkuningriigi peaminister Theresa Mayga ja välisminister Boris Johnsoniga, kellega arutab kaitseküsimusi ja julgeolekuolukorda maailmas, tulevikutehnoloogiate arendamist ja digikoostöö elavdamist ning Euroopa Liidu päevakajalisi teemasid.

Õhtul kohtub peaminister Eesti kogukonnaga Londonis ja Eesti sõpradega ning osaleb Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontserdil

Foto: Riigikantselei
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755