Autor: Kaspar Allik • 4. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia näitas oodatust paremaid kvartalitulemusi

Nokia peakontor
Foto: Valdar Liive
Võrguseadmeid müüv Nokia näitas oodatust paremaid kvartalitulemusi ning prognoosib kasumi taastumist aastaks 2020, kirjutab Reuters.

Neljanda kvartali ärikasum tõusis Nokial 7 protsenti, tõustes miljardi euroni. Selle tulemusega ületas Nokia Reutersi 888 miljoni euro suuruse prognoosi.

Kasumi tõus tuli ühekordsest 210 miljoni suurusest patendimaksest Hiina Huaweilt. Võrguseadmete müügi ärikasum langes aastases võrdluses 25 protsenti.

Võrguseadmete valdkond, kus domineerivad Huawei, Nokia ja Ericsson, on praegu äritsükli madalpunktis, kus nõudlus 4G seadmete järele langeb, samas aga 5G seadmete peale ei hakata ulatuslikumalt kulutama alles enne 2019.-2020. aastat.

Nokia tegevjuhi Rajeev Suri sõnul jääb võrguseadmete müük 2018. aastal nõrgaks. Abiks võivad olla Põhja-Ameerika operaatorite ostud. Praegu veendakse USA telekome Alcateli tehnikat Nokia vastu välja vahetama.

30 protsenti neljanda kvartali müügist tuli Põhja-Ameerikast, kuid Hiinas ning Aasia ja Vaikse Ookeani piirkonnas müük langes.

„2019. ja 2020. aastaks ootame turutingimuste märgatavat kasvu, mida veaks 5G võrkude laiaulatuslik levik,“ ütles Suri. Suri sõnul vähendavad 5G võrguseadmete müügikokkulepete saamiseks tehtud kulutused tänavust kasumit. Ta prognoosib 6-9 protsendist kasumimarginaali. Kuid juba 2020. aastaks loodetakse tõusta 9-12 protsendi ligi.

Terve grupi jaoks prognoosib Nokia tänavust kasumit aktsia kohta vahemikus 0,23-0,27 eurot (turukonsensus on 0,27 eurot) ning vahemikku 0,37-0,42 aastaks 2020.

„Veidike segadust tekitav, et nad annavad niivõrd täpse prognoosi pikaks ajaks. Turul ei ole nii kaugele ette võimalik näha. Prognoosid on rasked ühekski aastaks, aga teha neid kolme aasta peale, on päris julge,“ ütles Inderes Equity Researchi analüütik Mikael Rautanen ja lisas: „Selle aasta prognoos on kergelt pettumust valmistav, kuid 2020 on julgustav.“

Rahaallikas patendidKui Ericssonil oli viiendat kvartalit järjest kahjum, siis Nokia on paremini hakkama saanud. Nokia portfellis on abiks 2016. aastal omandatud Alcatel-Lucent.Analüütikud märkisid, et enne 5G seadmete nõudluse kasvu aitab Nokiat patendiäri, kus litsentsidelt nähakse 2020. aastani 10protsendist kasvu.Kui 90 protsenti Nokia käibest tuleb võrguseadmete müügist, siis litsentsitasud on väga kasumlikud ning Soome ettevõttel on lepingud kõigi peamiste telefonitootjatega. Patendid on Nokia portfellis ajast, mil see oli veel maailma suurim mobiiltelefonitootja. Tegevjuht Suri sõnul loodetakse patendilepinguid sõlmida veel teiste telefonitootjatega, kuid lootus on ka autotootmisel ning tarbijaelektroonika valdkonnal.Eelmisest aastast on Nokial ette näidata patendileping võrguinfrastruktuuri ning digitervise vallas. „Suured netiettevõtted (nagu Google, Facebook ja Amazon) ning energiatranspordi ja avaliku sektori suured mängijad moodustavad umbes 5 protsenti meie müügist, ja see on tugevalt tõusev trend,“ ütles Suri.Nokia aktsia tõusis neljanda kvartali tulemuste teatamise peale neljapäeval pea 15 protsenti. Ettevõtte aastakäive langes 3 protsendi jagu, 23,2 miljardi euroni ning tegevuskasum tõusis 16 miljoni euroni, võrreldes eelmise aasta 1,1 miljardi eurose kahjumiga.Nokia aktsia tõusis neljanda kvartali tulemuste teatamise peale neljapäeval pea 15 protsenti. Ettevõtte aastakäive langes 3 protsendi jagu, 23,2 miljardi euroni ning tegevuskasum tõusis 16 miljoni euroni, võrreldes eelmise aasta 1,1 miljardi eurose kahjumiga.Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755