Autor: ITuudised.ee • 5. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes digivaldkonnaga seotud inimestest riigi teenetemärgid saavad?

Uuno Vallner
Foto: Erakogu
President Kersti Kaljulaid annab Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva eel riigi teenetemärgid tänuks 166 inimesele, kelle pühendumus oma kutsetööle või kogukonnale on muutnud kogu Eesti elu paremaks. Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumine, Eesti digipoliitika ja ID-kaardi turvariski kõrvaldamine tõid tunnustuse mitmele digivaldkonnaga seotud inimesele.

„Eesti on see, mis me ise teeme. Eesti on meie kõigi mõtete ja tegude summa. Kõik need inimesed on aidanud kaasa sellele, et Eesti oleks sõbralikum, turvalisem ja edukam. Nad kõik on andnud enam, kui nõuab nende igapäevatöö ja teinud Eestit paremaks,” ütles president Kaljulaid.  

Teenetemärgid on tunnustus Eesti inimestele ja meie toetajatele välisriikides nende sihikindluse eest oma tegevuses ning lojaalsuses põhimõtetele, millele toetub kaasaegne Eesti – avatusele ja demokraatiale, teadmistele ja ettevõtlikkusele, hoolimisele ja märkamisele.

Vaatame lähemalt, kes tunnustuse saajate seas on seotud digivaldkonnaga. 

Valgetähe IV klass

Luukas Kristjan IlvesEesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise korraldaja

AEEL digitiimi juht Eesti alalises esinduses Euroopa Liidu juures. Ilvesel on kaalukas panus digiprogrammi elluviimisesse ja digitaalse Euroopa arendamisesse, aitas edasi viia andmete vaba liikumise ja kogu digitaalse siseturu eelnõusid. Ilves panustas ka EL Nõukogu eesistumise digitippkohtumisse ning digieesistumise teostamisse.

Tauno OttoTallinna Tehnikaülikooli mehaanika ja tööstustehnika instituudi tootmistehnika professor

Juhib Eesti teaduse teekaardi programmi raames nutika tootmise tuumiktaristu arendamise töörühma, mis Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Maaülikooli koostöös töötab välja uusi lahendusi tööstuse digitaliseerimiseks. Eesti eesistumise raames läbiviidud kogu tootmissektori võtmeürituse Euroopas Manufuture 2017 peakorraldaja. DAAM International teaduskomitee liige, Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri kõrghariduse hindamisnõukogu liige ning Euroopa Teadusuuringute Rakendusameti ekspert.

Raimo PetersonNATO Küberkaitse keskuse tehnikaosakonna juhataja

Petersoni juhtimisel on välja arendatud kriitilise informatsiooni infrastruktuuri kaitse võimekus labori näol, mida kasutavad Eesti Kaitseministeerium, Eesti Kaitsevägi, suured eraettevõtted nagu Eesti Energia ja Elektrilevi jne. Tema koostöö arendamine Eesti ülikoolide nagu Tallinna Tehnikaülikooli ja eraettevõtetega on toonud Eestisse lugematul hulgal tippspetsialiste ja IT/ küberkaitse alaseid teadmisi. Petersoni eestvedamisel on NATO küberkaitse keskuse poolt korraldatud maailma suurim tehniline rahvusvahelise küberkaitse õppus Locked Shields kasvanud 6 meeskonnaga õppusest 26 riigi osalusega suursündmuseks, mis toob Eestile positiivset tähelepanu ning annab märkimisväärse panuse Eesti küberkaitse maine kujundamisel.

Margus MägiRiigikantselei Euroopa Liidu sekretariaadi eesistumise digipoliitika nõunik

Mägi kujundas Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal erinevaid valdkondi läbivat terviklikku ja koordineeritud digipoliitikat.

Uuno Vallner Infotehnoloogia edendaja ja teadlane

Töötanud Majandus-ja Kommunikatsiooniministeeriumis ja Riigikantseleis ning mitmete oluliste e-riigi projektide initsiaatoriks, muuhulgas X-tee, riigiportaal eesti.ee, e-valimised ning avaandmete portaal.

V klass

Margus Arm Infoühiskonna arendaja

Margus Arm omas Riigi Infosüsteemi Ameti eID valdkonnajuhina põhirolli ID-kaardi turvariski kõrvaldamisel. Tema töötas välja põhimõttelised ettepanekud kriisi lahendamiseks ning juhtis tehnilisi lahendusi väljatöötanud meeskonna tööd.

Tiia RandmaKutsehariduse edendaja

Andnud suure panuse kutsehariduse ja haridusvaldkonna edendamisse ning ettevõtete ja haridusasutuste koostöö arendamisse. Tema eestvedamisel käivitus oskuste seire ja prognoosisüsteem OSKA. Kutsekoda SA juhatuse esimees. 

Kaarel RaspelE-teenuste valdkonna edendaja

Kaarel Raspen andis AS Nortal töötajana suure isikliku panuse ID-kaardi turvariski realiseerumise ennetamisse. Tal oli juhtroll põhimõttelise lahenduse väljatöötamises, mis võimaldas ID-kaartide ökosüsteemis võtta krüptoalgoritmide asemel kasutusele elliptilised kõverad, mis ei lase ID-kaardi kiibi turvariskil ilmneda.

Maarjamaa Risti I klass

Xavier BettelLuksemburgi Peaminister, Eesti-Luksemburgi suhete edendaja

Xavier Bettel propageerib Eesti e-residendina meie riiki ja IKT-lahendusi. Samuti sõlmiti tema toetusel kahe riigi vahel möödunud aastal andmete ja infosüsteemide majutamise kokkulepe, mille eesmärk on tagada Eesti digitaalne järjepidevus. Xavier Bettel aitas kaasa Euroopa Liidu esimese digitaalse tippkohtumise toimumisele Tallinnas, millel oli oluline tähtsus Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisel.

Rohkem infot teenetemärkide saajate kohta leiab Eesti tänab 2018 lehelt.

Vabariigi President annab teenetemärgid üle 21. veebruaril Tartu Ülikooli Narva kolledžis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755