Autor: ITuudised.ee • 11. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ja Soome vaheline X-tee on valmis

Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektori asetäitja Andrus Kaarelson
Foto: Erakogu
Sel nädalal valmis Riigi Infosüsteemi ameti teatel tehniline lahendus, mis võimaldab andmete vahetamist Eesti ja Soome vahel X-tee kaudu.

„Pea aasta kestnud ettevalmistused on tänaseks läbi ning koos arendajatega oleme seal maal, et ootame põnevusega esimeste andmete vahetamist kahe riigi vahel. Andmete vahetamisega oleme loonud eeldused piiriüleste e-teenuste kasutuselevõtmiseks. Meie eesmärk on teha võimalikult lihtsaks nende inimeste elu, kes sageli üle lahe sõidavad. Kindlasti aitab sellele tulevikus kaasa näiteks digiretsepti abil ravimite väljavõtmine mõlemal pool piiri,“ ütles Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektori asetäitja Andrus Kaarelson.

X-tee ühildamine teeb asjaajamise kahe riigi vahel palju hõlpsamaks ning kiiremaks, vähendades paberimajandust. Esimeste aktiivsete seas, kes on valmis andmeid vahetama, on mõlema riigi haigekassa, maksu- ja tolliametid, liiklusregister ning rahvastikuregister.

X-tee on Eesti e-riigi üks olulisemaid tugisambaid, mis võimaldab andmekogudel ja registritel omavahel turvaliselt ning teatud volituste piires suhelda. X-tee abil vahetab andmeid ligikaudu tuhat Eesti asutust ning selle „nähtav osa“ on näiteks riigiportaali eesti.ee kaudu kättesaadavad teenused.

Kahe riigi vahelise X-tee ühendamist on arendanud Soome rahvastiku registrikeskus ja Riigi Infosüsteemi Amet.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755