Autor: ITuudised.ee • 15. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EstBAN käivitab Põhjamaade äriinglite programmi

EstiBAN on seni korraldanud vaid kohalikke ingelinvesteeringute programme, neist viimase võitis Guestjoy, kuhu Eesti äriinglid investeerisid 160 000 eurot.
Foto: Saara-Nette Tõugjas
Eesti Äriinglite Võrgustik (EstBAN) käivitab koostöös Soome, Taani, Norra ja Põhjamaade äriinglite võrgustikega esimese Põhjamaade äriinglite programmi (Nordic Angel Program), kuhu oodatakse nii iduettevõtteid kui investoreid. Eesmärk on pakkuda investeerimisvõimalusi kõrge perspektiiviga idufirmadesse ja julgustada uusi ingelinvestoreid esimest investeeringut tegema.

EstBANi president Rein Lemberpuu sõnul pakub programm parimat võimalust riskikapitali investeeringutega alustamiseks. “Ootame programmiga liituma uusi äriingleid – varem pole investeerimisega alustamiseks nõnda soodsat hetke olnud. Programmis osalevad kogenud äriinglid oskavad terasid sõkaldest hästi eraldada. Nii saavad uued äriinglid investeerida koos vilunud äriinglitega ning maandada sellega kogenematuse riski,” rääkis ta.

Põhjamaade äriinglite programmi oodatakse nii tegutsevaid kui uusi äriingleid. 3-kuuline programm sisaldab praktilisi koolitusi, kus võetakse detailselt lahti nii juriidilised nüansid, iduettevõtte väärtuse hindamine kui ka muud olulised tehnilised küsimused. Koolituste ja ühishindamiste käigus saab tutvuda kogenud äriinglitega, kes jagavad oma kogemusi õnnestumistest ja ebaõnnestumistest. Samuti toimub programmi jooksul õppereis, mille käigus saab luua uusi kontakte teiste põhjamaade ingelinvestoritega. 

Põhjamaade äriinglite programmi oodatakse varajase faasi idufirmasid Eestist ja välismaalt. Taotlusvoor avati 15. veebruaril. Avaldusi saab esitada 1. aprillini EstBANi ja Latitude59 kodulehel. Esmalt valitakse välja 15 tugevamat, kes esitlevad oma ettevõtet äriinglite ees. Nende hulgast valitakse välja neli paremat, kes pääsevad rahvusvahelise startup festivali Latitude59 pealavale oma ettevõtet esitlema. 

Nelja parema seast valitakse ühishindamise käigus üks ettevõte, kuhu tehakse kuni 250 000 eurone sündikeeritud investeering koos teiste Põhjamaade investoritega. Osalemiseks tuleb investoril panustada vähemalt 5000€ suuruse investeeringuga, mida võib soovi korral mitmekordistada. “Mõte seisnebki selles, et kogenud äriinglid investeerivad koos uute äriinglitega, kes muidu ei oskaks parimat investeerimisobjekti ise välja valida. Nii saab maandada riski ning investeeringuvõimalus on kättesaadavam suurema hulga investorite jaoks, kuna lävepakk on madalam,” ütles Lemberpuu ning lisas, et iduettevõtte jaoks seisneb programmi väärtus rahvusvahelise investorkogukonna mitmekesisuses. 

“Iduettevõtte huvides on saada oma selja taha ärikontaktide võrgustik erinevatest riikidest. Äriinglid pole pelgalt kapitaliallikad, vaid reeglina ka strateegilised nõustajad,” ütles ta. 

Võrgustikus üle saja liikme

Eesti Äriinglite Assotsiatsioon (EstBAN) on ettevõtetesse varases arenguetapis investeerivate erainvestorite katusorganisatsioon, mille eesmärgiks on ettevõtluskeskkonna arendamine ja ingelinvesteeringute mahu suurendamine. Tänaseks on EstBANil ca 120 äriinglist liiget, kes analüüsivad iduettevõtteid võrgustiku toel ja teevad ühiselt uusi investeeringuid. EstBANi on teretulnud kõik huvilised, kes on nõus panustama aega ja raha suure kasvupotentsiaaliga, kuid samal ajal riskantsesse varajase faasi innovaatilistesse ettevõtetesse. 

Eesti Äriinglite Võrgustiku viimase viie aasta statistika põhjal on Eesti ingelinvestorid saanud osa keskmiselt 11 idufirma müügist (exit) aastas. 39 protsendil juhtudest teenis investor oma investeeringu tagasi kuni viiekordselt. 20 protsendil müügitehingutest teenisid investorid oma raha tagasi rohkem kui kümnekordselt. EstBANi toetajaliikmeteks on Eesti Ekspress, Telia, SmartCap, Hedman Partners, Eversheds Ots & Co, EY Eesti, Tehnopol ja Tallinna Ettevõtlusinkubaatorid, Spring HUB ja Contriber. 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755