Autor: ITuudised.ee • 15. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peaminister Ratas kutsus Lõuna-Korea Tallinna digitaalsele tippkohtumisele

Peaminister Jüri Ratas Lõuna-Korea kolleegi Lee Nak-yeoniga.
Peaminister Jüri Ratas kohtus eile Soulis Lõuna-Korea peaministri Lee Nak-yeoniga. Ratas kinnitas kohtumisel, et Eesti on huvitatud regulaarsete küberkonsultatsioonide käivitamisest Lõuna-Koreaga ning kutsus riiki osalema novembri lõpus Tallinnas toimuval digitaalsel tippkohtumisel.

„Eestit ja Lõuna-Koread ühendavad nii sarnased väärtused kui ka sarnased väljakutsed. Oleme kiirelt arenevad digiühiskonnad ning teerajajad e-valitsemises, mistõttu kuulume ka Digital 5 võrgustikku koos Ühendkuningriigi, Iisraeli ja Uus-Meremaaga. Seda teravamalt tajume e-riikidena küberohtusid,“ ütles Ratas.

Laiemalt digiühiskonna arendamist arutavad Eesti, Lõuna-Korea ja teiste Digital 5 riikide esindajad juba 21.-22. veebruaril Uus-Meremaal Wellingtonis toimuval tippkohtumisel. Kohtumisel on neli fookusteemat: suurandmete kasutamine tervishoius, digitalentide meelitamine, digitaalse identiteedi loomine ning koostöö kodanikualgatustega. Eestit esindab tippkohtumisel ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

Peaministrid Ratas ja Lee tõdesid kohtumisel, et kahe riigi majandus- ja kaubandussuhted vajavad elavdamist. „Eesti avatud majandus ja läbipaistev investeerimiskeskkond pakuvad kindlasti Lõuna-Korea investoritele huvi. Infotehnoloogiaettevõtteid toetav koostöö Gyeonggi provintsiga loob eeldused investeeringute kasvuks,“ märkis Ratas.

Lõunakorealased on hästi vastu võtnud ka e-residentsuse programmi, kuhu on esitatud umbes 600 avaldust. Eelmise aasta lõpust on e-residentidel võimalik oma kaart kätte saada Soulis asuvast viisakeskusest ehk esimesest e-residendi digi-ID väljastuskohast maailmas. Lõuna-Korea e-residendi digi-ID väljastuskoha avas eelmisel nädalal ametlikult president Kersti Kaljulaid.

Peaministrid arutasid ka keerulist julgeolekuolukorda Vaikse ookeani piirkonnas, Põhja-Korea vastaseid sanktsioone ning võimalusi maandada tekkinud pingeid dialoogi kaudu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755