Autor: ITuudised.ee • 16. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS: välisesindus Araabia Ühendemiraatides oleks Eesti ettevõtjatele toeks

Foto: Pixabay
Saatkonna avamine Araabia Ühendemiraatides toetaks ärisidemete arendamist ning tööd, mida EAS teeb Eesti ettevõtete jaoks Pärsia lahe majanduspiirkonnas. Eesti ettevõtted on piirkonnast selgelt huvitatud, eriti IT, kaitse- ja toidutööstus, aga ka rõiva-, mööbli- ja kosmeetikatootjad ning logistikafirmad. Täna on piirkonnas vähemalt 50 aktiivset Eesti ettevõtet, ütles Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juht Alo Ivask.

Ivaski hinnangul on äridiplomaatia edendamiseks ning Eesti ettevõtete ekspordivõimekuse suurendamiseks kasulik luua esindus, mille koosseisus on ka ekspordinõunik. „Välisesindusel on kindlasti pikaajaline mõju majandussidemete tugevdamisele. Ekspordinõunik aitaks üha rohkematel Eesti ettevõtetel oma toodete ja teenustega turule siseneda,“ sõnas EASi juhatuse esimees.

Vabariigi Valitsus otsustas eile ühtlasi, et EXPO-l osaletakse juhul, kui ettevõtjad kannavad poole maailmanäitusel osalemise kuludest. „EXPO on olemuselt võimalus riiklikuks mainekujunduseks, mis tõstaks koos esinduse loomisega Eesti nähtavust piirkonnas. EXPO kasu riigile on küll raske majanduslike näitajate kontekstis hinnata, näiteks ei saa tõmmata otseselt paralleele välisinvesteeringute mahu või turistide kasvuga, mis aga ei tähenda, et EXPO ei omaks mõju nendele näitajatele või riigi tuntuse ja ettevõtete kontaktide kasvatamisele. Esinduse puhul on otsest kasu aga kindlasti kergem hinnata,“ ütles EASi juht.

Ivask lisas, et EXPO-l osalemise otsus on nüüd ettevõtjate ja valitsuse langetada ning kahtlemata on see tõsine koostöö harjutus mõlemale poolele. „Samas, sellist rahastamise mudelit on mitmed riigid EXPO puhul edukalt kasutanud. Sel aastal plaanivad ettevõtjate toel EXPO-l osaleda näiteks Soome, Rootsi, Norra ja Taani,“ nentis ta. 

Eesti eksport piirkonda on kasvanud viimase 10 aastaga neli korda. Aastatel 2012-2016 oli keskmine ekspordimaht Araabia maadesse kokku 75,5 miljonit eurot aastas. Kõige suuremad ekspordimahud on Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraatidega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755