Autor: ITuudised.ee • 25. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Huvitav ajalugu: toidukaupade tootjast tehnoloogiahiiuks

25. veebruaril esitletakse maailma suurimal mobiiliseadmete messil World Mobile Congress selle aasta üht oodatuimat nutitelefoni, Samsungi uut lipulaeva. Aga kas ja kui palju me tegelikult teame sellest Lõuna-Korea ettevõttest, mis tähistab tänavu 1. märtsil oma 80. sünnipäeva ning saavutas 2018. Aastal Brand Finance Global 500 prestiižemate brändide edetabelis 4. koha, edastades muuhulgas Facebooki?

Samsung kui kohalik toidutootja

Lõuna-Korea suurim ettevõte Samsung sai alguse 1938. aastal Su-dong linnakeses kui väike kohalik kaubandusettevõte, mille asutajaks oli Lee Byung-chul. Firmas töötas 40 inimest ning ettevõtte peamine tegevusvaldkond oli toidukaupade tootmine ja turustamine kohalikele linnaelanikele.

Edasi hakkas Samsung tegelema suhkru rafineerimisega ja ehitas villaveski ning peagi viis omaniku visioon Samsungi brändi teistesse valdkondadesse.

Samsung on ehitanud Burj Khalifa

50datel lisandusid toiduainetööstusele erinevad sektorid nagu kindlustus, kaubandus ja turvateenused. Samsungi loojal Su-dongil oli visioon muuta Samsungi Grupp peaaegu kõigis tööstussektorites valdkonna liidriks ning sestap on Samsung pidevalt panustanud erinevatesse valdkondadesse laienemisesse, näiteks ehitussektorisse. Kas teadsid, et Samsung on ehitanud nii maailma kõrgeima ehitise Burj Khalifa kui Malaisias asuvad Petronase kaksiktornid?

Siiski otsustati 90. aastatel viia põhifookus elektroonikale, konstruktsioonidele ja kemikaalidele.

Samsungi areng tehnoloogiavaldkonnas

Samsung sisenes elektroonikatööstusesse 1960. aastal ning ettevõtte päris esimeseks elektroonikatooteks oli must-valge televiisor. Tänapäeval teame Samsungit peamiselt Samsung Electronics nime all, mis loodi 1969. aastal, et viia kõik tehnoloogiatooted ühise brändi alla. 80. aastal omandas Samsung telekommunikatsioonihiiglase Hanguk Jeonja Tongsin ja tootmisesse jõudsid telefonid, faksimasinad ja elektrikilbid.

Kui Samsungi looja Lee Byung-chul 1987. aasal suri, jagati Samsungi grupp neljaks ärivaldkonnaks, millest Samsungi Grupile jäid elektroonika, inseneeria, konstrueerimine ja kõrgtehnoloogilised tooted. Kaubandus, toit, kemikaalid, logistika, meelelahutus, paber ja telekom jagati Shinsegae Grupi, CJ Grupi ja Hansol Grupi vahel.

Alates 80date lõpust ja 90. aastate algusest on Samsung toonud turule mitmeid tehnoloogiasektori revolutsioonilisi lahendusi. Näiteks mälukiipide tootmises jõudis Samsung 1992. aastal liidripositsioonile ning oli Inteli järel kiipide valmistamise valdkonnas teine. 1995. aastal saavutati tootearenduses seninägematud tulemused, kui Samsung valmistas esimese LCD ekraani, mis viis telerite riistvarasektori täiesti uuele tasemele. Lisaks Samsungi enda teleritele võtsid Samsungi tehnoloogia kasutusele mitmed teised tootjad.

Samsung on tegutsenud ning osaliselt tegutsev tänaseni nii autode, lennukite kui ka sõjamasinate tootmises, omades näiteks pisut vähem kui 20 protsendilist osalust Renault’st.

2012. aastal tõusis Samsung üheks suurimaks mobiilimüüjaks maailmas ning on oma tugevat haaret selles sektoris hoidnud tänaseni. Mitmed nutiseadmete revolutsioonilised lahendused on turule toodud või välja arendatud just Samsungi poolt. Näiteks kasutab ka Apple oma nutitelefonidel tegelikult just Samsungi ekraane.

Samsungi eesmärk on edaspidi üha enam arendustööd suunata IoT seadmete ehk Asjade Interneti arendusse, mis suudaksid omavahel hõlpsasti suhelda ning inimesi seeläbi oma igapäevategemistes mugavamalt abistada.

Samsung Electronicsi peamised tegevusvaldkonnad ja tootmissuunad on telerid, nutitelefonid, kantavad seadmed, tahvelarvutid, digitaalsed seadmed, võrgusüsteemid, mälud, LSI süsteemid, metallitööstus ja LED lahendused. Ettevõtte käive 2017. aastal oli 180 miljardit eurot.

Ühtlasi on Samsung olnud pikaaegne Olümpiamängude sponsor, kinkides nii viimastel suvemängudel kui ka hetkel käimasolevatel talimängudel kõigile osalevatele sportlastele oma tipptelefoni Olümpia erimudeli.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755