Autor: ITuudised.ee • 26. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sajanda tegevusaasta eel kasvas Omniva käive ligi saja miljonini

Joona Saluveer
Foto: Erakogu
2017. aastal kasvas Omniva kontsern koduturul Baltikumis nii pakiäri kui ka infoäri valdkonnas. Eesti turul osutatava postiäri tulud püsisid möödunud aasta tasemel, teatas ettevõte.

2017. aastal moodustasid kontserni äritulud kokku 99,8 miljonit eurot, suurenedes eelmise aastaga võrreldes 4%. Enim mõjutasid pakiäri ja infoäri kasv koduturul ning postiäri tulude säilimine. Jätkuvalt näitasid kiiret kasvu Omniva tütarettevõtted Lätis ja Leedus.

„Sel aastal saab Omniva saja-aastaseks, samal ajal läheneme ka oma käibelt sajale miljonile. See on ettevõtte jaoks märgilise tähendusega,“ ütles Omniva juhatuse esimees Joona Saluveer. „Eriti rõõmustavaks teeb selle saavutuse kasv põhiäris ja koduturul Baltikumis.“

Baltikum hindab pakiautomaate: kiire kasv pakiäris

Kontserni pakiäri teenuste müügitulu kasvas 2017. aastal 12%. Kiireimat kasvu näitas inimeste poolt eelistatud pakiautomaaditeenus, mille müügitulu kasvas Baltikumis 42%, sh Eestis 26%, Lätis 59% ja Leedus 93%. Pakiautomaaditeenuse mahu kasvu mõjutasid peamiselt e-kaubanduse kiire areng ja Omniva pakiautomaatide võrgu jätkuv laiendamine. Kokku toimetas Omniva 2017. aastal pakiautomaatide kaudu klientidele kätte 45% rohkem pakke kui 2016. aastal. Kullerteenuste müügitulu kasvas Baltikumis 5%.

Omniva haldab suurimat pakiautomaadivõrgustikku kogu Baltikumis. ”Pakiautomaatide võrgustiku laiendamisega jätkame ka käesoleval aastal ning suuremalt kui kunagi varem. Teisel poolaastal plaanime praeguse pakiautomaadivõrgustiku peaaegu kahekordistada,” ütles Saluveer. „Ühtlasi arendame pakiautomaatidele ka uut tarkvara, mille abil saame oma klientidele veelgi paremat teenust pakkuda“.

Märkimisväärselt kiiremat kasvu kogu kontsernis näitasid Omniva tütarettevõtted Lätis ja Leedus. 2017. aastal jätkus Läti üksuse käibekasv – nii pakiautomaadi- kui kullerteenuse käive kasvas ligi 50% võrreldes 2016. aastaga. Suurenenud pakiautomaaditeenuse mahtude teenindamiseks suurendati Lätis pakiautomaadi võrgustikku 2017. aastal 30 automaadi võrra. Kogu müügitulu kasvas Omniva Läti üksuses võrreldes 2016. aastaga 58% ning ulatus üle 4 miljoni euroni.

Leedus kasvas Omniva pakiautomaadi teenuse müügitulu 2017. aastal ligi kaks korda. Kogu Omniva Leedu üksuse müügitulu suurenes võrreldes 2016. aastaga 25% ning ulatus üle 4,5 miljoni euroni.

Tulude hoidmine rahvusvahelises ja postiäris

Postiäri teenuste müügitulu kasvas 2017. aastal 0,8%, ehk 256 tuhat eurot, teenuste tulu mõjutasid 2017.aastal toimunud kohalike omavalitsuste valimised. Siseriikliku kirjateenuse maht jätkas varasemate aastate langustrendi, langedes 2016.aastaga võrreldes 12%.

Ettevõte jätkas 2017. aastal innovaatiliste postmarkide seeriat kaneelilõhnalise ja erikujulise jõulumargiga.

„Kuna kirjadest ja postkaartidest on saanud eeskätt emotsiooni, mitte info vahendaja, aitavad erilised margid innustada emotsiooni pakkuvate kirjade saatmist ja toetavad postiäri tulude hoidmist,“ märkis Saluveer. „Emotsiooni pakkumise olulisust kinnitab ka see, et hoolimata kirjateenuse üldisest langusest jäid kirjamahud 2017. aasta detsembris eelmise aastaga võrdsele tasemele.“

Rahvusvahelise äri teenuste müügitulu jäi möödunud aastal sarnaselt 2016. aastale 29 miljoni euro ligi. Rahvusvahelise äri sisuks on eeskätt Hiina kaupade transiit üle kogu maailma. 2017. aastal edastati saadetisi ligi 100-sse sihtriiki. Enim saadetisi liikus Baltikumi, Ida-Euroopa ning Skandinaavia suunal.

Kasv infoäris ja Maksekeskuses

Baltikumi vaates kasvas ka Omniva infoäri teenuste müügitulu 2017. aastal 26%, jõudes 1,8 miljoni euroni. Omniva infoäriteenuste valdkonda kuuluvad ostu- ja müügiarvete vastuvõtmine nii elektroonselt kui füüsilisel kujul, arvete haldus ning väljastamine elektroonselt.

Kontserni tütarettevõtte Maksekeskuse jaoks oli 2017 kahekordse kasvu aasta. Ettevõtte müügitulu kasvas võrreldes 2016. aastaga 101%. 2018. aastaks planeerib AS Maksekeskus jätkata olemasoleva IT platvormi täiustamist ning laiendada tegevust Läti turul. Omniva omab Maksekeskuses 57% suurust osalust suurendamaks e-kaupmeestest klientidele pakutavat lisaväärtust, kombineerides logistika- ja makselahendused.

Kulud ja investeeringud

Kontserni kulud olid 2017. aastal 99 miljonit eurot, mis on 5% rohkem kui aasta tagasi. Kulude kasvu mõjutas tööjõukulude kasv, mida mõjutas nii miinimumpalga kasv kui ettevõtte poolt esmatasandi töötajatele suunatud suurim palgatõus läbi aastate.

2071. aastal tegi kontserni investeeringuid kokku summas 3 670 tuhat eurot (2016. aastal 7 726 tuhat eurot). Olulisema osa investeeringutest moodustasid transpordivahendid, pakiautomaadid, seadmed ning tarkvara.

Kontserni kasuminäitajad avaldatakse auditeeritud majandustulemustes, mis avaldatakse märtsi lõpus. 

Omniva kontserni põhitegevusala on posti-, logistika- ja infologistikateenuste osutamine ning e-arvete käitlemine. Lisaks emaettevõttele AS Eesti Post kuuluvad kontserni tütar- ja sidusettevõtted. SIA Omniva ja UAB Omniva LT põhitegevus on pakiautomaadi- ja kullerteenuse osutamine Läti ja Leedu turul. AS-i Maksekeskus tegevusala on makselahenduste pakkumine e-kaubandusega tegelevatele ettevõtetele Baltikumis. OÜ Post11 pakub rahvusvahelisi logistilisi terviklahendusi kaupade kättetoimetamiseks üle kogu maailma.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755