Autor: ITuudised.ee • 1. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kriisikomisjon sai ülevaate küberintsidentideks valmisolekust

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) peadirektor Taimar Peterkop
Foto: RIA.com Marketplaces OÜ
Eile kohtus siseministeeriumis valitsuse kriisikomisjon, kus Riigi Infosüsteemi Amet tutvustas valmisolekut ulatuslikuks küberintsidendiks.

„Digitaalsed kanalid ei ole täna enam asi iseeneses, vaid need on meie riigi ja igapäevaelu toimimiseks hädavajalikud vahendid – seda näitas ka hiljutine ID-kaardi sertifikaatidega toimunud vahejuhtum. Kuna ulatusliku küberintsidendi oht kasvab kõikjal maailmas, on oluline sellisteks võimalusteks valmis olla,“ rääkis siseministeeriumi asekantsler Hannes Kont.

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) tutvustas eile kriisikomisjonile küberintsidendi riskianalüüsi kokkuvõtet, milles keskenduti neljale kõige tõsisemale küberintsidendi stsenaariumile: elektroonilise isikutuvastuse katkemine, riigi toimimiseks oluliste andmete kadumine või muutmine, ulatuslikke elektrikatkestusi põhjustav küberrünnak ning andmesideteenuse katkestused.

„Viimaste aastate jooksul on Eesti riigi valmisolek ennetada ja lahendada küberintsidendi hädaolukorda oluliselt paranenud. Samas on ka meie sõltuvus ITst ja sellega kaasnevad riskid märkimisväärselt suurenenud ning peame neid endale teadvustama. ID-kaardi kriis andis meile palju õppetunde ja on oluline, et rakendaksime õpitut ka teistes valdkondades,“ ütles RIA peadirektor Taimar Peterkop.

Eestil on olemas valitsuse kinnitatud ulatusliku küberintsidendi hädaolukorra lahendamise plaan, mille toimivust kontrollitakse ja uuendatakse regulaarselt. Hädaolukorra puhul moodustab RIA üleriigilise staabi, kuhu kaasatakse nii riigiasutusi kui intsidendist mõjutatud eraettevõtteid. Samuti koostab RIA regulaarselt raporteid ja ohuhinnanguid, korraldab turvateadlikkuse tõstmise koolitusi ning toetab riigiasutusi küberhügieeni juurutamisel.

Peamiste puudujääkidena tõi RIA välja küberturvalisuse tagamiseks olulistel ametikohtadel puudu olevad töötajad ning vajaduse kaardistada ära riigi oluliste teenuste, infosüsteemide ja andmekogude omavahelised seosed.

Valitsuse kriisikomisjon kohtub vähemalt neli korda aastas, komisjoni kuuluvad erinevate võimalike kriisiolukordade eest vastutavate ministeeriumite ja valitsusasutuste esindajad. Lähikuudel tutvub kriisikomisjon erinevate valdkondade riskianalüüsidega, mille põhjal asutused koostavad kriisiolukordade lahendamise plaanid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755