Autor: ITuudised.ee • 5. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Capitalia uus platvorm muudab ühisrahastuse teadlikuks investeeringuks

Capitalia juht Juris Grišins
Ettevõtete finantseerija Capitalia käivitas Eestis uue ühisrahastusplatvormi capitalia.com, kus lisaks investeeringute ja rahastust vajavate firmade kokkuviimisele panustab igasse projekti ka enda kapitali ning tegeleb laenude jälgimisega.

Baltimaade väikese ja keskmise suurusega ettevõtete arenguks vajalike investeeringute kaasamiseks mõeldud platvorm alustas tegevust eelmise aasta detsembris ning on alates avamisest toonud vajaliku finantseeringu kuuele ettevõttele kogusummas 586 000 eurot.

Capitalia juhi Juris Grišinsi sõnul ühendab platvorm ettevõtte aastatepikkused kogemused ärilaenude valdkonnas kaasaegse ühisrahastuse tehnoloogiaga.

„Lõime unikaalse kontseptsiooniga keskkonna, kus Capitalia ei ole pelgalt investeeringute ja rahastust vajavate ettevõtete vahendaja, vaid panustab igasse üles seatud projekti ka enda kapitali,“ ütles Grišins. „Selline tegevus seob nii Capitalia kui investeerijate huvid, andes välistele osalejatele teatud kindluse, sest Capitalia võtab endale kohustuse tegeleda laenuteeninduse jälgimisega. Mitmele juba üles seatud ettevõttele laekus vajalik finantseeringu summa ühe päevaga. See näitab, et investorite huvi panustada Baltimaade ettevõtetesse on väga suur ning see huvi kasvab kindlasti veelgi.“

Platvorm annab võimaluse kaasata investeeringuid 50 000 kuni 1 miljoni euro suurustele projektidele, olgu vajaduseks siis tegevuse laiendamine, käibekapitali suurendamine või osaluse väljaostu tehing.

Märtsi alguseks on platvormi kaudu saanud rahastuse kuus ettevõtet, neist kaks Eestis. Ühe äriühingu tegevusalaks on ehitustoodete vahendamine ja teisel suveniiride jaemüük, kokku summas 183 000 eurot. Lätis ja Leedus on finantseeritud tegevusalad näiteks metsandus, IT ja jaekaubandus.

Investeerijale on minimaalseks investeerimissummaks 1000 eurot. Tavapärasest suurem lähtesumma on tingitud Capitalia soovist kaasata professionaalsemaid tegijaid, kes iga võimalikku investeerimisprojekti eelnevalt põhjalikumalt hindavad.

Eeldatav aastane tootlus ühe projekti kohta ulatub 10%-18%, sõltudes investeeringu pikkusest ja riskiastmest. Capitalia.com platvormi keskmine investeeringu summa tänaseks rahastuse saanud projektide puhul on olnud 10 000 eurot. Kõige aktiivsemalt on osalemise võimalust kasutatud Lätis, järgnevad Leedu ja Eesti.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755