Autor: ITuudised.ee • 6. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1 küsimus: vastab Laur Lemendik

Foto: Aali Lilleorg
1 küsimus on ITuudised.ee rubriik, milles esitame ühe päevakajalise küsimuse IKT valdkonna arvamusliidritele ja olulisetele tegijatele.

Pilvekonverents 2018 toimub juba 15. märtsil 2018. 

? Räägitakse valdkonna uuematest arengutest ja trendidest - aitab otsuseid teha? Kohal on olulised tegijad, eksperdid ja kogemustega praktikud? Saab luua kontakte ja leida oma küsimustele vastuseid

Avaettekande teeb Amazon Web Services lahenduste arhitekt Monica Lora.

Konverentsi moderaator on pilvevaldkonna ekspert Riho Kurg

Vaata, kes esinevad ja registreeru SIIN.

Mis toimub riigipilvega ja millal saab kuulda edasistest arengutest?

Vastab Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutuse (RIKS) juhataja Laur Lemendik:

"Riigipilve teenus on loodud kontsessioonilepingu raames koostöös eraettevõtetega. Kontsessioonilepingu sõlmimise aluseks olnud riigihanke tehnilised tingimused on Riigi Infosüsteemi Ameti poolt sätestatud riigipilve alusnõuded. Käesolevaks hetkeks on tehniliselt teostatud riigipilve IaaS teenus, mille kasutamiseks on klientide käsutuses iseteenindusportaal teenuse kasutamiseks/seadistamiseks. Oleme IaaS teenuse raames paigaldanud riigipilve seadmed kahte geograafilisse asukohta, loonud asjakohased andmesideühendused, rakendanud teenuse seire-, tehnilise toe- ja arvelduse protsessid – seda kõike koostöös eraettevõtjatega. Lisaks on riigipilve teenuse infoturbe süsteem auditeeritud ja tunnistatud ISKE H nõuetele vastavaks. Lühidalt: teenus toimib, meie kliendid on teenusega rahul ja uusi kliente lisandub igas kuus. Riigipilve IaaS teenus oli kasutusel mitmete Eesti Euroopa Liidu eesistumisega seotud veebiteenuste teostamisel, samuti kajastati selle abil KOV valimistulemusi.

Riigipilve teenuse areng jätkub: oleme kontsessioonipartneritega leppinud kokku lepingumuudatused, mille rakendamise läbi plaanime lisaks IaaS ja PaaS teenustele pakkuda klientidele ka SaaS teenuseid. Vastavalt Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutuse nõukogu otsusele, tuleb kontsessioonileping kooskõlastada ka Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi õigusosakonnaga ning hetkel õigusosakonna spetsialistid teostavadki asjakohaseid toiminguid. Loodame asjakohased dokumendid allkirjastada kontsessioonipartneritega veel märtsis, et seejärel kohe alustada SaaS teenuste pakkumiseks vajalike ettevalmistustega.

Põhjalikuma ülevaate riigipilve arengutest ja hetkeseisust anname riigipilve infopäeval 31. mail."

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755