Autor: ITuudised.ee • 6. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Volkswagen esitles hääljuhitavat autot

Volkswagen esitles Genfi autonäitusel elektriautot I.D. Vizzion, mis sõidab autonoomselt ning mida juhitakse hääle ja žestide abil. See aitab autotootja teatel vältida juhtseadiste rikkeid.

Kõrgeimal ehk viiendal automaatjuhtimise tasemel sõiduk on tänu tehisintellektile ka õppimisvõimeline. I.D. Vizzion kuulub uude elektriautode seeriasse I.D. Family, mille Volkswagen toob turule 2020. aastal.

Suhtlemine I.D. Vizzioniga toimub virtuaalselt läbi liitreaalsuse. Saksa autofirma teatel on nende leiutis kommunikatsioonitehnoloogias arenenud justkui võõrustajaks või virtuaalseks assistendiks, mis on võimeline nii õppima kui empaatiliselt vastama.

Isesõitev masin on disainitud olema täielikult intuitiivne, mistõttu on kasutajatel sellega Volkswageni kinnitusel lihtne opereerida.

Tänu interaktiivselt suhtlevatele esituledele kaitseb sõiduk ka jalakäijaid ja jalgrattureid, sest võib vajadusel projekteerida teele näiteks virtuaalse ülekäigu sebramustri. See teavitab jalakäijaid, et auto on neid märganud ning annab turvaliselt teed.

Volkswageni teatel kasutab nende uudislooming näotuvastust, mis tagab, et sõiduk ei satuks võõrastesse kätesse. 

Uue auto sõitjateruumi saab personaliseerida vastavalt erinevatele reisirežiimidele. Näiteks on võimalik muuta aknad tumedamaks ning vähendada väljast sisse kostuvat mürataset. Ühtlasi rakendab ideeauto erinevaid sensoreid, et monitoorida jooksvalt sõitjate näite ning kasutada seda teavet kliimaseadme töö juhtimiseks.

I.D. Vizzion on varustatud elektrilise neljarattaveolise sõidusüsteemiga, millel on kaks elektrilist mootorit 225kilovatise süsteemivõimsusega. Sõiduulatus on kuni 665 kilomeetrit. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755