Autor: ITuudised.ee • 7. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: IT-gigandid võtavad pankadelt turu üle

Foto: Pixabay
Enam kui veerand Euroopa pangandusekspertidest usub, et järgneva viie aasta jooksul võtavad panga rolli suuresti üle kolmandad teenusepakkujad nagu Google, Apple, Facebook või Amazon.

Maksekanalitest rääkides märkis 78% vastanuist, et nad ei oska ennustada, kas nende praegused digitaalsed panganduse maksesüsteemid suudavad konkurentsis püsida suurfirmade, finantstehnoloogiaettevõtete või teiste pankade kõrval.

Põhjamaades mobiilimaksete teenuseid pakkuva finantstehnoloogiaettevõtte Auka tellimusel läbi viidud uuringus osalesid ka Eesti eksperdid.

Auka asutaja Daniel Döderlein selgitas, et hetkel on Euroopas eitamise faas ning ei tunnistata, kui suurt mõju ELi makseteenuste direktiiv PSD2 endast kujutab. „Eelmisel aastal võeti sarnane direktiiv vastu Indias ja pärast seda tõusis lausa plahvatuslikult Google´i sealse makselahenduse Tezi kasutajate hulk. Sellistel suurfirmadel on ju juba eelnevalt oma klientide kohta olemas ka tohutud andmebaasid, mida nad osavalt ka ära kasutavad,“ märkis ta.

Muuhulgas Eestiski tegutsevad Skandinaavia pangad on Döderleini kinnitusel siiski aru saanud ja näidanud, et Euroopas on võimalik sellistele muutustele vastu astuda, ehitades enda mobiilimaksete lahendusi.

Tema hinnangul võiks just Eestist saada teistele teenäitaja. „Pühendudes edaspidigi innovatsioonile, nutitelefonide laialdasele kasutamisele ning toimivale turvalisele ID-kaartide süsteemile, on võimalik, et Eestist võiks saada järgmine maailma keskus mobiilimaksete massilisel rakendamisel,“ märkis Döderlein pressiteates.

„Selleks, et pangad suudaks võistelda kolmanda osapoole firmadega, tuleb neil oma praegused mudelid täiesti maha lammutada ja luua uued lahendused, mida tarbijad ka reaalselt tahavad kasutada,“ selgitas Norra finantstehnoloogiaettevõtte Auka asutaja.

Siin on pankadel Döderleini sõnul eelis näiteks Facebooki ees. „Pangad teavad juba, kuidas ülekandeid ja makseid teostada ning neil on ka ülimalt head teadmised turvalisusest. Praegu jääb puudu ainult arusaamast, kuidas kõike seda võimalusteks ümber mängida,“ selgitas Döderlein. 

Selle aasta jaanuarist kehtima hakanud Euroopa Liidu makseteenuste direktiiv PSD2 omab suurt mõju nii pangandussektorile, finantstehnoloogiaettevõtetele kui ka e-teenuste tarbijatele. Direktiiv kohustab panku jagama kolmandate teenusepakkujatega rakendusliidest ehk enam ei ole pangal ainuvõimu kliendi pangakontol toimuva üle. Konto omaniku soovil võib tema kontolt hakata otse tehinguid sooritama kolmas osapool. Pankadel on muutuste läbiviimiseks aega 2019. aasta sügiseni.

Kui seni polnud Eesti pankade klientidel võimalik kasutada näiteks Alibaba makseteenust Alipay, siis uue direktiiviga selline võimalus tekib. Samuti saab nüüd luua rakendusi, millega on näiteks võimalik korraga  näha ja kasutada oma erinevates pankades olevaid kontosid, teha makseid jms.

Auka lõi Norras laialt kasutusele võetud mobiilse rahakoti rakenduse ning pakub pankadele üle maailma platvorme mobiilimaksete teostamiseks. Auka looja Daniel Döderlein esineb järgmisel nädalal koostöös Norra saatkonnaga Tallinnas korraldataval hommikuseminaril.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755