Autorid: ITuudised.ee , Indrek Kald • 7. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, mis IT-firmad läksid minister Urve Paloga Indiasse

Ettevõtlus- ja infotehnoloogia minister Urve Palo.
Foto: Andres Haabu
Koos ettevõtlus- ja IT-minister Urve Paloga sõitsid Indiasse ärivõimalustega tutvuma mitme Eesti tehnoloogiafirma esindajad.

Delegatsiooni kuuluvad ettevõtete Comodule, Rose Mons, Guardtime, Velmenni, TransferFriend, Jobbatical, EnLife ja Nordic Automation Systems esindajad ning Eesti e-residentsuse ja Work In Estonia programmi töötajad.

Palo on koostöös Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (EAS) korraldatud äridelegatsiooniga visiidil New Delhis, Chennais ja Mumbais. Kavas on mitmed kohtumised India ministritega, rahvusvahelised konverentsid ja äriseminarid, kus viiakse kokku Eesti ja India ettevõtjaid ning tutvustatakse mõlema riigi ärivõimalusi.

India ettevõtete huvi Eesti ettevõtjate vastu on suur, kokku on äridelegatsiooniga kohtumisteks registreerinud ligi 120 kohalikku ettevõtjat. „India puhul tegemist ühe maailma kiiremini kasvava turuga, kus on nõudlust ka nende toodete järele, mida meil on võimalik eksportida Indiasse,“ sõnas Urve Palo. 

Eesti ja India majandussuhete potentsiaal on ministri sõnul suuresti kasutamata. „Üle-eelmisel aastal müüsid Eesti ettevõtted Indiasse oma kaupu ja teenuseid 81 miljoni euro väärtuses. Kokkuvõttes moodustab eksport Indiasse meie ettevõtete kogutulust vaid umbes 0,5%, kuid soovime seda kasvatada,“ kommenteeris Palo pressiteates.

Eestist on seni Indiasse eksporditud peamiselt masinaid ja seadmeid, paberi- ja puidutooteid, aga ka erinevaid metallikaupu. „Eesti kui väikeriigi majanduse oluliseks hoogustajaks on just eksport. Loodan, et selle visiidiga saame meie IKT-sektori ettevõtetele luua uusi soodsaid võimalusi nende äri kasvatamiseks,“ ütles minister.

EASi juhatuse esimehe Alo Ivaski sõnul pole India majanduskasvu aeglustumist lähitulevikus ette näha ning ka möödunud aastal kasvas India majandus 6,7%.

„Ligi 1,3miljardilise rahvaarvu, suure nõudluse ja kiire majanduskasvuga turul on Eesti ettevõtjate jaoks palju kasutamata ekspordi- ja koostöövõimalusi. Suurima potentsiaaliga valdkonnad on näiteks info- ja kommunikatsioonitehnoloogia, logistika, bio- ja tervisetehnoloogia ning targa linna ehk smart city lahendused,“ sõnas Ivask.

Minister Urve Palo visiit koos Eesti ettevõtetega kestab tänasest 12. märtsini. 

Programmi detailsem kirjeldus:

New Delhis külastab äridelegatsioon Lõuna-Aasia suurimat IKT-messi Digital Convergence India Conference and Exhibition, kus Urve Palo esineb avasõnavõtuga. Samuti osaleb ta konverentsi Creating New Possibilities, New Horizon avasessioonil. Äridelegatsioon osaleb äriseminaril India juhtivate targa linna sektori ettevõtetega ning samuti antakse neile ülevaade India valitsuse tegevustest targa linna arendamisel. 

New Delhis on delegatsioonil plaanis ka teine äriseminar, mis toimub koostöös India telekommunikatsiooni operaatorite ühendusega (COAI). Minister ja ettevõtjad kohtuvad Invest India esindajatega, kes tutvustavad turule sisenemisega seonduvat ning India investeerimiskeskkonda. Veel külastatakse Delhi tehnoloogiainstituuti IIIT Dehli, kus minister Palo teeb küberjulgeolekuteemalise avaliku ettekande.

New Dehlis kohtub minister Palo ka India justiits- ja IT-asjade ministri ja välisasjade riigiministriga. Visiidi käigus leiab lisaks aset e-residentsust tutvustav seminar.

Edasi suundutakse Chennaisse, kus on plaanis kohtumised Tamil Nadu osariigi peaministri, IT-ministri ja ka tööstus- ning kaubandusministritega. Kohtutakse ka India ettevõtjatega ning toimub ümarlaua arutelu India tööstuse konföderatsiooni esindajatega. Plaanis on kohtumised kohalike ettevõtjatega ning ümarlauaarutelu India tööstuse konföderatsiooni esindajatega.

Kolmanda linnana külastatakse Mumbaid, kus toimub kaks äriseminari, mis on korraldatud koostöös Export and Import Bank of Indiaga ning kohaliku kaubandus-tööstuskojaga. Samuti on ettevõtjail plaanis kahepoolsed kohtumised India ettevõtjatega. Mumbais külastatakse ka börsi ning seal asuvaid inkubaatoreid Zone Startups India ja Fintech Startup. Ka Mumbais toimub visiidi raames e-residentsust tutvustav seminar. Visiidi kavas on ka minister Urve Palo kohtumine Maharashtra osariigi peaministriga. 

Äridelegatsiooni programm on koostatud EASi ekspordi- ja välisinvesteeringute nõuniku Ankit Bahli, Eesti suursaatkonna New Delhis ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi koostöös.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755