Autor: Aali Lilleorg • 9. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vopak E.O.S. ärijuht: pilve tormata ei tasu

Vopak E.O.S. ärijuht Sten Aamer
Foto: Erakogu
Pilveteenuste kasutamisel soovitab Vopak E.O.S. ärijuht Sten Aamer enne järele mõelda ja oma ettevõtte vajadused ning teenuseandaja poolt pakutav hästi selgeks teha ning kindlasti eelistada ettevõtte vajadusi teenusepakkuja võimalustele.

Aameri hinnangu- ja kogemuste järgi võib kohaliku (so Eestis asuva) nn. privaatpilve kasutamine olla kuluefektiivsem ja vajadusi arvestades sobivam, võrreldes ülisuurte rahvusvaheliste teenusepakkujate globaalsete pilvelahendustega, mille tingimused on enamasti küllaltki jäigad.

Aamer soovitab eelnevalt mõelda, kas ja milline pilvelahendus suurendaks ettevõtte töö tulemuslikkust. Erinevate lahenduste sobivust soovitab ta kaaluda ja pöörata tähelepanu, kuidas/kas on võimalik administreerida pilveteenuse andmetele juurdepääsu, kuidas on tagatud andmete säilimine ja kas neid on sealt ka võimalik täielikult kustutada või taastada (ka juhul kui mõni kasutaja on andmeid kustutanud). Lisaks, mis juhtub siis kui teenus pole enam ühel hetkel kättesaadav jne. Ehk pakutav teenus peaks vastama parimal võimalikul viisil ettevõtte vajadustele ning mitte vastupidi.

Pilvekonverents 2018 toimub juba 15. märtsil. 

Tutvu programmiga ja registreeru SIIN!

 

 

„Igal juhul tormata ei tasu, tingimused ja võimalused tuleb eelnevalt hästi selgeks teha ja uurida kui kvaliteetne on saadav teenus, kui hea on selle tugi ja kas see üldse konkreetsele ettevõttele sobib,“ lausus Aamer.

SaaS ehk tarkvarateenus on lahendus, mille korral kõike pakutakse teenusena ja sellega võib tulla kaasa ka ootamatuid riske, millele teenuse lõppkasutajad võiksid Aameri arvates tähelepanu pöörata. „Arendajal, kes on mõne kolmanda isiku tarkvara peale ehitanud oma SaaS rakenduse, ei pruugi kõik selle koostisosad olla SaaS teenuse pakkumiseks piisavalt litsentseeritud. See võib aga lõppkasutajale tuua kaasa nii teenuse ootamatu sulgemise kui ka finantsnõude riskid, sest teenuse kasutamisega kaasnev vastutus võib kanduda edasi selle ostjale,“ selgitas ta ja soovitas tarkvaralahendusi süsteemselt testida, et olla kindel kas nii litsentseerimise kui ka infoturbe mõttes on asjad korras.

Infoturbe mõttes oleks eriti vajalik kontrollida neid tarkvarasüsteeme, mis on ettevõtte töötajatele üle interneti (so ettevõtte asukohast eemal) juurdepääsetavad. Hea oleks kui ettevõttes oleks rakendatud vastava tasemega infoturbestandard ja selle rakendamise poliitikad. „Praktilise kogemuse põhjal võin väita, et tarkvarasüsteemide regulaarse (infoturbe)auditi käigus tuleb enamasti ikka midagi sellist välja, mida on vaja kiiremas korras parandada,“ ütles Aamer.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755