Autor: ITuudised.ee • 13. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti e-edu järgmine samm: personaalne riigikonto

Arenguseire Keskuse ekspert Johanna Vallistu
Personaalse riigikonto loomine annaks ülevaate inimese ja riigi kulu-tulusuhetest, see omakorda võimaldab paremini mõista üksikisiku rolli riigi toimimises, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Johanna Vallistu.

Eesti on üles ehitanud muljetavaldava infosüsteemide rägastiku, mis koondab eri andmebaasidest informatsiooni nii agregeeritult kui süsteemiti indiviidi tasandil. Arenguristtee teisel teljel jookseb seega Eesti edulugu infoühiskonnana, mis kiireneva tehnoloogia arengu taustal on sunnitud end pidevalt taaslooma läbi maailmatasemel uuenduslike lahenduste. President Kersti Kaljulaid osutas riigi juubelikõnes tabavalt e-riigi edasiarendamise vajadusele: „E-riigi kasutajaliidesed – mis kodaniku jaoks ju ongi see riigi nägu, mis tema poole pööratud – on tihti lubamatult vanamoodsad, ebaloogilised, pikatoimelised.“

X-tee kaudu jookseb Eesti.ee-sse kokku tohutul hulgal infot inimese hariduse, toetuste, perekondliku seisu jmt kohta. Riigi infosüsteemi haldusameti andmetel on riigiportaaliga seotud ligikaudu poolteist tuhat registreeritud infosüsteemi ja andmekogu.

Loe pikemalt Äripäevast.

Artikkel ilmub Äripäeva, Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, Eesti Gaasi, Silberauto, Nortali ja Harju Elektri arvamuskonkursi Edukas Eesti raames.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755