14. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa saavutas standardile vastavas 5G-võrgus kiiruse 1,8 Gbit/s

Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli ja ettevõtlus- ja tehnoloogiaminister Urve Palo.
Foto: Raul Mee
Täna, 14. märtsil katsetas Elisa koostöös Huaweiga esimesena Baltikumis kiiruseid 5G standardile vastavas võrgus. Testis saavutatud andmesidekiirused ulatusid 1,8 Gbit/s-ni ja selleks kasutati maailma esimest 5G koduruuterit 3,5 Ghz sagedusel, mis on esimene sagedus tuleviku 5G kommertsvõrkudes. 5G võrgus näidati ka virtuaal- ning liitreaalsuse teenuseid.

Elisa testis täna esimesena Baltikumis 5G standardile vastavat võrku. Katses saavutatud võrgukiirus ulatus 1,8 Gbit/s-ni, mis on kordades kiirem, kui tänased keskmised 4G kiirused (80-150 Mbit/s). Testimiseks kasutati äsja Barcelona mobiilimessil esitletud maailma esimest 5G koduruuterit.

Ürituse avas ettevõtlus- ja tehnoloogiaminister Urve Palo, kelle sõnul soovib Eesti riik olla 5G käivitamisel ja arendamisel esirinnas. „On selge, et riik, mobiilsidesektor ning erinevad tööstused peavad siinkohal seljad kokku panema ja ühiselt mõtlema, milline peaks olema Eesti 5G plaan ehk millised võiksid olla need erinevad lahendused, mida 5G kui võimaldaja, meile pakkuda suudab.“

Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli kinnitas, et 5G ei ole pelgalt uus „G“, mis tagab kliendile kiirema internetiühenduse. „5G on täiesti uus tehnoloogia, mida vajavad teenused ja seadmed, mis pole veel täna klientidele kättesaadavad, kuid saavad lähiaastatel,“ sõnas Polli. Tehnoloogiaüksuse juhi sõnul tulevad esimesed uut tüüpi 5G kommertsvõrgud laiemalt kasutusele juba järgmisest aastast ja 5G võrku kasutavad seadmed jõuavad klientideni tõenäoliselt järgmise aasta lõpus.

Yang Ge, Huawei partnersuhete direktor ja Huawei Soome ning Balti regioonide esindaja sõnul on Elisa puhul tegemist innovaatilise koostööpartneriga. „Elisa on viimastel aastatel jõuliselt liikunud 5G valmidusega võrgu poole, mis juba hetkel pakub väga head kasutuskogemust ja kiirust oma klientidele,“ ütles Yang Ge.

Täna läbi viidud testi käigus demonstreerisid virtuaal- ja liitreaalsuslahenduste arendamisega tegelevad ettevõtted Umbra, Fake ja Directive Games, millisel viisil võimaldab 5G võrk tuua uued tehnoloogilised lahendused meie igapäevaellu. Olgu selleks näiteks meelelahutus või kinnisvara planeerimine läbi liitreaalsuse või praktiline tulevikukontor virtuaalreaalsuses.

Toomas Polli tõi välja, et virtuaal- ja liitreaalsus on teenused, mis eelkõige vajavadki 5G võrku ning seda eeskätt seetõttu, et virtuaalreaalsuses ringi vaadates oleksid kiirused niivõrd suured ja pildi hilistumine niivõrd väike, et teenust oleks mugav jälgida.

Tehtud katse toimus koostöös Huaweiga, kes on Elisale oluline partner tulevikuvõrgu arenduses. Ettevõte on üks juhtivaid 5G arendajaid maailmas, panustades möödunud aastal võrgu arendamisesse üle 10 miljardi dollari. Elisaga koos on Huawei suuteline juba täna 5G kiirusi pakkuma, kuid hetkel on puudu vajalikud sagedused ja kommertsseadmed.

Selleks, et 5G jõuaks varsti klientideni, on äärmiselt oluline, et juba sel aastal jõuaksid Eestis oksjonile 700 MHz ja 3,5 GHz sagedused sarnaselt Põhjamaadele ning Kesk-Euroopale. „Oluline on, et Eesti ei jääks 5G-võrkude arendamisel teistest riikidest maha,“ rõhutas Polli.

5G teeb võimalikuks täiesti uut tüüpi rakenduste loomise, kus mobiilse interneti kiirused on kuni kümme korda suuremad. Sellised kiirused võimaldavad edastada suuremaid andmemahtusid, mis omakorda annab võimaluse luua virtuaalseid kogemusi, mis vajavad suuremate andmehulkade edastamist.

Elisa on julgelt liikunud 5G valmidusega võrgu poole, lisades erinevaid sageduskihte, mis pakuvad hetkel juba üle 600 Mbit/s kiiruseid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755