Autor: ITuudised.ee • 14. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ensto Enseki juht: tooted vajavad juurde ka teenuseid

Peeter Mõrd
Foto: Raul Mee
Elektritarvikute tootja Ensto Enseki juhatuse liikme Peeter Mõrdi sõnul tuleb lisandväärtuse tõstmiseks luua toodetele juurde digitaalsed teenused.

Tema kinnitusel näitab ettevõtte kogemus, et lisaks tootmise automatiseerimisele mängib olulist rolli läbi digitaliseerimise toodetele lisaväärtuse andmine. „Tootmise automatiseerimine on loomulik evolutsiooniline tööstuse areng. Soovides aga revolutsiooniliselt tõsta klientidele loodavat lisandväärtust, peame tooma digitaalsed teenused toodetele juurde,“ kinnitas Mõrd.

„See tähendab olulist tootearenduse ärimudeli muudatust, kus toodetele lisatavad teenused loovad kliendile nutikaid lahendusi. Eesti tööstuse digitaliseerimisest rääkides peame olema väga avatud uutele võimalustel ja oskama neid võimalusi ära tunda,“ lisas ta.

Eile Ensto Enseki Tallinna üksust külastanud peaminister Jüri Ratas tunnustas ettevõtte esindajaid tootmise robotiseerimisse tehtud investeeringute eest. „Neljas tööstusrevolutsioon on terves maailmas hoogu kogumas. Üha enam tegeletakse suurandmete analüüsi ja uute digiteenuste arendamisega ning rakendatakse tehnoloogiaid, mis võimaldavad toota automatiseeritult. Tootlikkuse tõstmiseks ning konkurentsis püsimiseks peavad ka meie ettevõtted võtma juhtrolli, olema ambitsioonikad ja innovatiivsed,“ toonitas Ratas kohtumisel.

Sammud nutika tööstuse vallas on tema sõnul möödapääsmatud. „Liikumaks lähemale Eesti majanduspoliitika peamisele eesmärgile – tootlikkuse kasvatamine – tuleb lähiaastatel teostada suurim hüpe just tööstussektoris,“ rõhutas peaminister.

Ratase sõnul on Eesti tööstussektori madal lisandväärtus võrreldes Euroopa Liidu keskmisega väljakutseks, kuid riik soovib ettevõtjatele õla alla panna ning tegeleb tööstussektori kiiremat arengut takistavate kitsaskohtadega.

„Esmakordselt on valdkonna olulisemad tegevused kaardistatud tööstuspoliitika rohelises raamatus. Koostöös KredExiga oleme uuendanud tehnoloogialaenu tingimusi, mis hõlbustavad ettevõtjatel kapitalimahukate investeeringute tegemist ja seeläbi kõrgema lisandväärtuse loomist. Samuti pakume meie ettevõtetele tuge välisturgudele sisenemiselt,“ loetles peaminister tootlikkuse kasvu soodustavaid tegevusi.

Ensto Ensek AS on Eestis tegutsev elektriseadmete ja -tarvikute tootja, kes pakub tööd pea 500-le inimesele. Ettevõtte tootmishooned paiknevad Keilas ja Tallinnas. Ensto on järjepidevalt panustanud tootmise automatiseerimisse – Tallinna tehases töötab kaks automatiseeritud tooteliini ja 24 tööstusrobotit. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755