Autor: ITuudised.ee • 15. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus arutab täna Euroopa Komisjoni küberpaketti

Tänasel istungil arutab valitsus Eesti seisukohti mitme Euroopa Liidu õigusakti eelnõude osas, üks neist on Euroopa Komisjoni küberpakett. Teemat selgitab ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

Mullu septembris kuulutas Euroopa Komisjon välja küberpaketi, mille kesksel kohal on uuendatud küberjulgeoleku strateegia „Vastupidavusvõime, heidutus ja kaitse: tugeva küberturvalisuse tagamine ELis“.

Paketi eesmärk on euroliidu küberturvalisuse taseme tõstmine ning usalduse loomine Euroopa IKT-valdkonna toodete ja teenuste vastu. Samuti võitlus küberkuritegevusega ning diplomaatiliste käikude ja lahenduste leidmine ulatuslike küberturvalisuse intsidentide ja kriiside korral.

Eestis on koostamisel kolmas küberjulgeoleku strateegia ning paralleelselt ka võrgu- ja infosüsteemide turvalisuse direktiiv, mille eesmärk on tagada võrgu- ja infosüsteemide turvalisuse ühtlaselt kõrge tase kogu liidus. ELi küberpaketti kuuluv ühisteatis annab valituse kinnitusel seega head suunised Eesti uue küberjulgeolekustrateegia koostamiseks.

Eesti huvides on Euroopa Liidu Võrgu- ja Infoturbeameti (ENISA) arenemine selge ja püsiva mandaadiga usaldusväärseks Euroopa agentuuriks, mis toetab ja arendab liikmesriikide vahelist koostööd. Samuti toetab Eesti sertifitseerimisraamistiku kehtestamist, aga soovib võimalikult paindlikku mandaati. 

Küberturbe teadus- ja arendusvaldkonnas soovib Euroopa Komisjon luua kompetentsikeskuste võrgustiku, mida Eesti toetab. Lisaks toetab Eesti ka ELi rahvusvahelise koostöö suurenemist kolmandate riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonidega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755