Autor: ITuudised.ee • 21. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu seadustas Luksemburgi andmesaatkonna rajamise

Riigikogu võttis tänasel istungil vastu valitsuse algatatud Eesti Vabariigi ja Luksemburgi Suurhertsogiriigi vahelise andmete ja infosüsteemide majutamise kokkuleppe ratifitseerimise seaduse.

Ratifitseeritud kokkuleppe alusel saab Luksemburgi riiklikku andmekeskusesse majutada Eesti riigi järjepidevuse tagamiseks olulised andmed ja kriitilised andmekogud, mis suurendab Eesti digitaalse ühiskonna turvalisust ja andmete majutamise kvaliteeti.

Seletuskirjas märgitakse, et andmete ja infosüsteemide majutamisel on valitud partneriks Luksemburg, kus on olemas riigile kuuluvad kõrgturvalised andmekeskused, mis on sertifitseeritud Tier 4 tasemel. Selliseid Eestis ei leidu. Samuti on Luksemburg valmis tagama Eesti andmete ja infosüsteemide puutumatuse. Peale selle on Luksemburg digitaalselt arenenud infoühiskond, kellega on tulemuslik teha digitaalsete teenuste vallas koostööd ning samuti on Luksemburgil olemas väga head andmesideühendused.

Andmesaatkond on riigipilve lahendus, mille kaudu on võimalik andmeid ja teenuseid hoiustada ning vajadusel käitada turvalisest andmekeskusest väljaspool riigi territoriaalseid piire. See võimaldab tagada Eesti riigi toimimine ka tingimustes, kus riigi territooriumil asuvate andmekeskuste töö on peatunud või häiritud.

Kontseptsioon tervikuna on uudne ja selliseid riiklikke andmete majutamise süsteeme pole teadaolevalt veel kasutusele võetud. Kuna tegu pole diplomaatilise esindusega, millele kohaldataks automaatselt samasuguseid eesõigusi ja puutumatust nagu saatkondadele, siis oli vaja sõlmida kokkulepe. Riikidevaheline kokkulepe määrab kindlaks riikide kohustused ja õigused, mis on vajalikud selleks, et kaitsta Eesti riigi kriitiliste andmete ja infosüsteemide puutumatust.

Tegu on uudse lahendusega rahvusvahelises suhtluses ja selle kokkuleppe sõlmimine on pretsedent ka rahvusvahelises õiguses.

Kokkuleppele kirjutasid peaminister Jüri Ratas ja Luksemburgi peaminister Xavier Bettel alla möödunud aasta 20. juunil Luksemburgis. Dokument vajas ratifitseerimist mõlema riigi parlamendis, nüüd on selle ratifitseerinud nii Luksemburgi parlament kui ka Riigikogu.

Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 78 Riigikogu liiget.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755