Autor: ITuudised.ee • 22. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Infotehnoloogiasektor kuulutas välja Aasta läbimurdja, idee ja tegija

Läbimurdjad Kalev Pihl ja Liisa Lukin ettevõttest SK ID Solutions AS.
Foto: Joanna Jõhvikas
ITL kuulutas 18. tegutsemisaastat tähistaval seminaril välja IKT-sektori auhinnad. Aasta läbimurdja tiitli sai Smart-ID loomise eest AS SK ID Solutions, Aasta tegijaks nimetati Vabariigi Valitsus digitaalvaldkonna tippkohtumise korraldamise eest ning Aasta idee pälvisid tehisintellektile õigusliku staatuse andmise idee algatajad.

ITL-i juhatus tunnustab AS-i SK ID Solutions Smart-ID tehnilise teostuse eest auhinnaga Aasta läbimurdja 2017. „Eelmisel aastal kasutusele võetud nutiseadmega kasutatav Smart-ID-teenus on jõudnud juba 150 000 eestlaseni, 300 000 lätlase ning 200 000 leedulaseni. „Ühiskondlikust aspektist vaadatuna on Smart-ID koos oma kiiresti kasvava kasutajaskonnaga loonud Eesti avalikus sektoris positiivse ja konstruktiivse aluse diskussiooniks elektrooniliste allkirjade erinevate tasemete üle,“ selgitab ITL-i president Ivo Suursoo. „IKT-sektor tahab selle auhinna puhul rõhutada koostööd teadlaste ning erasektori vahel.“

Auhinnaga Aasta tegu 2017 tunnustab ITL-i juhatus Vabariigi Valitsust Euroopa Liidu nõukogu eesistumise raames 29. septembril 2017 toimunud Digitaalvaldkonna tippkohtumise korraldamise eest. Tippkohtumisel räägiti sellest, kuidas digitehnoloogiate abil ümber kujundada Euroopa majandust, tööstust, aga ka ühiskonda laiemalt. „Avatud ja innovatsioonil põhinev majandus toetab konkurentsivõimet, töökohtade loomist ja ettevõtteid. ITL tahab IKT-sektori esindajana toetada Vabariigi Valitsuse püüdlusi nende sõnumite jõulisel edastamisel Euroopa Liidu otsustajatele,“ ütleb Ivo Suursoo.

Aasta tegu auhinna võtsid vastu Mari-Liis Lind ja Siim Sikkut.
Foto: Joanna Jõhvikas

Aasta ideeks 2017 nimetas ITL tehisintellektile õigusliku staatuse andmise arutelu algatamise mõtte. Auhinnaga tunnustab ITL-i juhatus Riigikantselei Strateegiabüroo nõunikku Marten Kaevatsit, Isejuhtivate sõidukite ekspertgrupi juhti Pirko Konsat ning TRINITI Advokaadibüroo vandeadvokaate Karmen Turki ja Maarja Pildi. „See on hea näide Eesti modernsest õigusruumist, seaduse idee on maailmas erakordne,“ ütleb Ivo Suursoo. „Meil tuleb paika panna, millistel tingimustel ja millise vastutusega hakkavad iseõppimise võimega robotid võtma vastu otsuseid inimeste eest. IKT-sektor loodab, et algatatud arutelu tehisintellekti õiguste üle saab olema viljakas.“ Algatuse eestvedajaks sai Riigikantselei, kui isejuhtivate sõidukite ekspertgrupi töö käigus selgus, et nii isejuhtivad sõidukid kui ka igasugu muu tehisintellekt vajavad õigusselgust. Selguse saamiseks aitas kaasa TRINITI advokaadibüroo.

Aasta idee auhinna võtsid vastu Isejuhtivate sõidukite ekspertgrupi juht Pirko Konsat ning TRINITI Advokaadibüroo vandeadvokaat Karmen Turk ja advokaat Maarja Pild.
Foto: Joanna Jõhvikas

ITL soovib auhindadega juhtida avalikkuse tähelepanu IKT-valdkonna olulisematele protsessidele ja suundumustele ning tunnustada 2017. aastal Eesti IKT-valdkonda kõige enam mõjutanud tegijaid. Auhinnad anti välja 20. korda.

ITL – Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit ühendab info- ja kommunikatsioonitehnoloogiaga (IKT) tegelevaid ettevõtteid ja organisatsioone ühendav erialaliit. ITL-i kuulub 90 ettevõtet, ettevõtete käive moodustab üle 67% Eesti IKT-sektori kogukäibest. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755