Autor: ITuudised.ee • 28. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ID-kaarte saab uuendada laupäeva hilisõhtuni

Foto: Kuvatõmmis
Peatatud sertifikaatidega ID-kaarte saab uuendada laupäeva hilisõhtuni. 1. aprillist on uuendamata sertifikaadid kehtetud ning ID-kaardi elektrooniliseks kasutamiseks tuleb taotleda uus dokument.

Tänaseks on uuendatud 471 000 kaardi sertifikaadid, neist 339 000 kauguuendamise teel ning 132 000 politsei- ja piirivalveameti teenindustes. Uuendamata on veel umbes 35 000 ID-kaarti, mida on elektrooniliselt vähemalt korra kasutatud, kokku on uuendamata umbes 270 000 ID-kaarti.

„Suur osa neist kaardiomanikest on ilmselt alaealised ja eakamad inimesed, kes ei ole oma kaardiga e-teenustesse sisse loginud või digiallkirja pidanud andma,“ selgitas Riigi Infosüsteemi Ameti eID osakonna juhataja Margus Arm

„Kui laps saab kaardi kehtivuse ajal 16- või 18aastaseks, siis oleks mõistlik selle kaardi sertifikaadid ära uuendada. Muidu võib juhtuda, et kui noor soovib kaarti elektrooniliselt kasutama hakata, siis tuleb taotleda uus ID-kaart,“ lisas ta.

Kellel on plaanis hakata uuendamata ID-kaarti elektroonselt kasutama, sellel on kõige mugavam viis kauguuendamine, mida saab teha 31. märtsi hilisõhtuni. Kui kauguuendamise võimalus puudub, saab neljapäeva õhtuni sertifikaate uuendada politsei- ja piirivalveameti teenindustes. Reedel, 30. märtsil on kõik teenindused suletud seoses riigipühaga.

Sertifikaate ei pea uuendama need, kes ei kasuta kunagi oma ID-kaardi PIN-koode. ID-kaart kehtib isikut tõendava dokumendina sellel märgitud kuupäevani. Samuti saab uuendamata sertifikaatidega ID-kaarti kasutada nii kliendikaardina kui ka apteegis digiretsepti esitamiseks.

Sertifikaatide uuendamist vajavad alates 2014. aasta 16. oktoobrist väljastatud ID-kaardid ning detsembrist väljastatud e-residendi, elamisloa- ja digi-ID-kaardid. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755