Autor: ITuudised.ee • 28. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tugi IT-firmadele: EAS avab esinduse Dubais

Foto: Pixabay
Eesti riik soovib avada aasta teises pooles EASi välisesinduse Araabia Ühendemiraatides, eeskätt huvituvad Pärsia lahe piirkonda teenuste eksportimisest siinsed IT-firmad.

EASi välisesindajal on aastaringselt kohapeal olles võimalik luua pikaajalisi ärisidemeid Eesti ettevõtete jaoks. Lisaks planeerib valitsus Ühendemiraatides ka saatkonna avamist, mis annaks parema võimaluse toetada piirkonnast huvitunud Eesti ettevõtjaid.

„Eesti majanduse jaoks on ekspordivõimekuse kasvatamine üks olulisemaid arengusuundi, kui mitte kõige olulisem. Meie ettevõtete eksport on viimastel aastatel märgatavalt tõusnud ja soovime, et see selliselt ka jätkuks,“ kommenteeris ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

Ministeeriumi teatel pole Eesti ettevõtted märkimisväärses mahus tooteid ja teenuseid Pärsia lahe piirkonda eksportinud. Huvi on firmadel aga olemas, eriti IT-valdkonnas, kaitse- ja toidutööstusel, aga ka rõiva-, mööbli- ja kosmeetikatootjatel ning logistikafirmadel.

Veebruaris otsustas valitsus, et Eesti riik osaleb Dubai EXPO-l tingimusel, et ettevõtjad soovivad seal osalemisse rahaliselt panustada. Ettevõtjad märkisid oma tagasisides riigile, et EXPO-l esinemisse nad investeerida ei plaani ning suurnäituse asemel oleks esmajärjekorras kasu Eesti riigi välisesinduse avamisest.

Eesti toodete ja teenuste müümine Ühendemiraatides pole Urve Palo sõnul lihtne. „Oleme ettevõtjatega ühel nõul – meil on mõistlik alustada püsiva pidepunkti loomisega ja seejärel panustada erialamessidel ja suurüritustel osalemisse,“ ütles ta.

Tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsar lisas, et kui Dubai EXPO-le minekuks pole riigil ja ettevõtjail piisavalt raha, on mõistlik alustada EASi välisesinduse avamisega. „Pärsia lahe ümbrus on tuleviku mõttes oluline piirkond ning vajame Eesti ettevõtete ekspordi suurendamiseks seal püsivat diplomaatilist kohalolu,“ selgitas ta.

Tähtaeg ettevõtjaile Dubai EXPO-l osalemise soovist teada anda oli 25. märtsil. Ettevõtjad tõid oma tagasisides välja, et ühekordsest suursündmusel osalemisest Pärsia lahe piirkonnas majandussuhete arendamiseks ei piisa.

„Oleme ettevõtjatega alates üle-eelmise aasta algusest nõu pidanud, kas meil oleks mõistlikum osaleda EXPO-l või avada kõigepealt Eesti riigi välisesindus Araabia Ühendemiraatides. Ettevõtjad andsid meile teada, et nad sooviksid küll osaleda EXPO-l, aga püsiva esinduse loomine on praegu esmatähtis,“ sõnas minister Urve Palo.

Eesti on varasemalt osalenud EXPO-l ainult nendes riikides, kus on Eesti riigi välisesindus juba olemas. Viimati osaleti Milanos toimunud EXPO-l, mille järgselt küsiti ka ettevõtjate tagasisidet osalemise kohta. Enamik ettevõtjate kogemusi olid pigem positiivsed. Samas märgiti eelmise EXPO analüüsis, et erinevalt erialamessidest on EXPO tavainimesele suunatud sündmus, kus ärikontaktide loomine on pigem kõrvaltegevus. 

Oktoobris 2020 algav Dubai maailmanäitus jääb avatuks pooleks aastaks. 2025. aasta EXPO korraldajariik pole veel valitud.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755