Autor: ITuudised.ee • 4. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistikaamet liigub andmekaeve ja -teenuse poole

Statistikaameti peadirektor Mart Mägi
Foto: Anfdres Haabu
Liigume andmekaeve ja andmeteenuse poole, kommenteeris statistikaameti peadirektor Mart Mägi ameti kujundamist riiklikuks andmeagentuuriks.

„Meie kaugem eesmärk on andmete olemasolul vastata 48 tunni jooksul igale küsimusele, mis kellelgi võib Eesti ühiskonna kohta tekkida. See suur eesmärk jaguneb tükkideks ning eeldab tõsist tööd,“ sõnas ta.

Statistikaameti strateegias on tema kinnitusel kesksel kohal personaliseeritud statistika ja andmeallikate pakkumine tarbijatele. „Tarbijad tahavad vastuseid kiiresti ja reaalaja andmetele tuginedes, seega peame sisuliselt üles ehitama riigi andmehalduse, tänu millele oleks võimalik teha paremaid reaalaja andmetel baseeruvaid otsuseid,“ selgitas Mägi ameti lähiaastate strateeglist suunda.

Tema sõnul on lähikümnendi nutika riigi ja andmepõhiste otsuste tegemise olulisim alustala kvaliteetsed, õiges vormis ja õigeaegsed andmed. „Peame looma riigis võimekuse, et oleks võimalik andmeid mõistlikult taaskasutada ning et üht andmestikku ei kogutaks mitu korda. Selliselt kogutud andmete põhjal on võimalik teha andmekaevet, et leida kiirelt vastuseid ühiskonna kriitilistele muredele,“ selgitas Mägi.

Rahandusminister Toomas Tõniste kinnitusel on statistikaameti järgmiste aastate peaülesanne muuta lihtsalt ja mugavalt kättesaadavaks vajalik info ettevõtjatele ja riigiasutustele. „Selleks võetakse maksimaalselt kasutusele andmeid, mis on riigil juba olemas,“ lisas ta.

„Eesmärk on plaanitavate reformide tulemusena vähendada aruandluskohustust – nii saavad ettevõtted ja asutused rohkem keskenduda oma põhitegevusele,“ kinnitas Tõniste.

Valitsus kiitis eelmisel nädalal heaks statistikaameti arengukava aastaiks 2018–22. Suurimaks muutuseks tuleb uuel strateegiaperioodil pidada ameti kujundamist riiklikuks andmeagentuuriks, mis pakub tarbijaile nii andmeid eri allikatest, tuge andmete kasutamisel kui ka klassikalist riiklikku statistikat.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755