Autor: ITuudised.ee • 5. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CERT hoiatab: taas hoogustus „firmajuhi“ petuskeem

Foto: blog.ria.ee
Viimastel päevadel on taas hoogustunud nn tegevjuhi petuskeem, kus raamatupidajale või finantsjuhile saadetakse näiliselt ettevõtte tegevjuhi nimelt kiri ülesandega teha ruttu pangaülekanne.

Kirjade sisu on lühike ja konkreetne „Kas oled laua taga?“, „Kas on võimalik teha kiiresti makse?“ või „Kas saate teha rahvusvahelise pangaülekande täna?“, teatas riigi infosüsteemi ameti intsidentide käsitlemise osakond (CERT).

Kirjale vastamise korral saadetakse makse tegemiseks juba uus info, mis üldjuhul on sarnane alloleva kirjaga [fail lisatud meilile].

Kui teie postkasti on jõudnud ülalkirjeldatud kiri, kus tegevjuht soovib kiiret makset, võib selle edastada IT-osakonda või IT-partnerile ning seejärel postkastist jäädavalt kustutada.

Kui te pole kirja päritolus kindel, helistage saatjale endale teadaoleval – ent mitte mõnikord e-kirjas toodud – telefoninumbril.

IT-osakond või –partner saab kirja koos päistega edastada RIA intsidentide käsitlemise osakonnale aadressil [email protected] analüüsimaks kirja päritolu.

Kui õnnetu juhuse korral on pangaülekanne juba toimunud, pöörduge makse tagasikutsumiseks kohe oma panga poole ning esitage toimunu kohta avaldus politsei- ja piirivalveameti küberkuritegevuse büroole.

Tegevjuhi petuskeemi kohta leiab rohkem infot ja soovitusi RIA blogist blog.ria.ee.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755